Siyer Vakfı ve Eyüp Belediyesi’nin ortak çalışmalarıyla düzenlenen 12. Uluslararası Eyüp Sultan Sempozyumu yapıldı.
Sempozyum programı çerçevesinde 6-7-8 Kasım tarihlerinde 3 gün boyunca yurtiçi ve yurtdışından birbirinden değerli alim, akademisyen, araştırmacı ve yazarlar bir araya geldi.
Siyer vakfımız işin bidayetinde bu çalışmanın serlevhasını, ashab döneminde meydana gelen fetihlerin zihinsel kodları ve sahabenin İslam tebliğ metodunun Ebû Eyyûb el-Ensârî modelinde almak; fethin amaçlarını ve sonuçlarını ortaya koymak; fetih-tebliğ ilişkisini açığa çıkararak fethin işgalden farklı olduğunu izhar etmek amacıyla “Hz. Halid Bin Zeyd Ebû Eyyûb El-Ensârî ve Fetih” olarak belirledi.
Kıymetli hocalarımız ve misafirlerimiz sempozyum açılışımızdan önce İstanbul’umuzun manevi fatihi Ebû Eyyûb El-Ensârî hazretlerinin türbesini ziyaret ettiler. Ebû Eyyûb El-Ensârî efendimizin huzurunda yapılacak programın hayırlara vesile olması adına edilen duanın ardından açılış için Eyüp Kültür Sanat Merkezi’ne geçildi. Besmele ile yapılan açılışın akabinde misafirlerimizi Ebû Eyyûb El-Ensârî (r.a.) tarafından rivayet edilmiş 40 hadisin hat ve tezhip sanatıyla sunulduğu sergi karşıladı. Serginin gezilmesinin ardından açılış programına geçildi.
Açılış ve Selamlama Konuşmaları
Uluslararası Eyüp Sultan Sempozyumu kelamların en güzeli olan Rabbimizin kelamı, Hafız Nebi Yaşar’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından Düzenleme Kurulu adına Prof. Dr. Adnan Demircan, Siyer Vakfı Başkanımız Mehmet Kaya, Eyüp Belediye Başkanı Av. Remzi Aydın ve İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran selamlama konuşmalarını yaptılar. Programının yoğunluğundan dolayı sempozyuma katılamayan Dünya Alimler Birliği Başkan Yardımcısı Dr. Ali Karadaği gönderdiği video mesajıyla özürlerini belirterek misafirlerimizi selamladı. Sempozyum onur konuğumuz olan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma hocamız sempozyumumuzun açılış konuşmaları ve Cuma namazının eda edilmesinin ardından ilk oturumla sempozyumumuzun yoğun trafiği başlamış oldu.
Sempozyum süresince yapılan oturumların kayıtlarını istifadelerinize sunuyoruz.
1. Oturum: İslam Fetihleri ve Fetih Olgusu (6 Kasım 2015)
Oturum Başkanı: Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma (Siirt Üni. İlahiyat Fak. İslam Tarihi ve Sanatları Böl. Başk.)
Katılımcılar:
1- Sahabe’nin Fetih Anlayışı ve Bu Anlayışın Temelleri | Muhammed Emin Yıldırım (Siyer Vakfı Kurucusu)
2- Ebû Eyyûb El-Ensârî Hz.nin Örnekliğinde İslam Fetihlerinin Amilleri | Prof. Dr. Ahmet Önkal (Necmettin Erbakan Üni. İlahiyat Fak. İslam Tarihi Öğretim Üyesi)
3- Fetih ve Davet İlişkisi; Afrika Örneği | Prof. Dr. İghsaan Taliep (Güney Afrika Cumhuriyeti Uluslararası Barış Üniversitesi Direktörü)
4- İ’la-yı Kelimetüllah | Prof. Dr. Mustafa Fayda (Marmara Üni. İlahiyat Fak. İslam Tarihi Öğr. Üyesi)
2. Oturum: Fetih-Tebliğ İlişkisi (6 Kasım 2015)
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Mustafa Fayda (Marmara Üni. İlahiyat Fak. İslam Tarihi Öğr. Üyesi)
Katılımcılar:
1- Ebû Eyyûb El-Ensârî’nin Kur’an Anlayışı | Prof. Dr. Muhammed Aydın (Katar Üni. İlahiyat Fak. Öğretim Üyesi)
2- Fetih ve Tebliğ | Prof. Dr. Mustafa Ağırman (Atatürk Üni. İlahiyat Fak. İslam Tarihi Öğr. Üyesi)
3- Sahabe ve Tebliğ | Doç. Dr. Mehmet Akbaş (Mardin Artuklu Üni. Tarih Bölümü. Öğr. Üyesi)
3. Oturum: Edebiyatımızda Ebû Eyyûb El-Ensârî ve Fetih (7 Kasım 2015)
Oturum Başkanı: Prof. Dr. İskender Pala (Türk Divan Edebiyatı Araştırmacısı, Yazar)
Katılımcılar:
1- ‘Mehmed Rauf / Eyüp Yolunda’, Servet-i Fünuncular Eyüp Sultan’ın Yolunu Biliyor muydu? | Beşir Ayvazoğlu (Edebiyatçı, Şair, Araştırmacı, Yazar)
2- İslami Türk Edebiyatında Eyüp Sultan | Doç. Dr. Ali Öztürk (İstanbul Üni. İlahiyat Fak. Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı Öğr. Üyesi)
3- Musikimizde Eyüp Sultan | Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi (Marmara Üni. Türk Din Mus. Anabilim Dalı Öğr. Üyesi)
4. Oturum: Anadolu’ya Yönelik Fetih Hareketleri (7 Kasım 2015)
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Mehmet Şeker (Dokuz Eylül Üni. İlahiyat Fak. İslam Tarihi Emekli Öğr. Üyesi)
Katılımcılar:
1- Hulefa-i Raşidin Döneminde Anadolu Fetihleri | Prof. Dr. Levent Öztürk (Sakarya Üni. İlahiyat Fak. İslam Tarihi ve San. Bölümü Öğr. Üyesi)
2- Emevilerin Fetih Siyaseti, Hristiyanlar İle İlgili Uygulamalar | Prof. Dr. Adem Apak (Uludağ Üni. İlahiyat Fak. İslam Tarihi Öğr. Üyesi)
3- Emeviler Döneminde Anadolu’ya Yönelik Yaz Seferleri | Prof. Dr. Adnan Demircan (İstanbul Üni. İlahiyat Fak. İslam Tarihi Öğr. Üyesi)
4- Ebû Eyyûb El-Ensârî’nin Efendimizle, Raşid Halifeler İle Beraberlikleri ve İstanbul Seferine Katılması | Dr. Sami Abdullah El-Mağlus (Suudi Arabistan)
5. Oturum: İstanbul’un Fethi (7 Kasım 2015)
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Mahmut Kaya (TDV İlimler Tarihi İlim Kurulu Üyesi)
Katılımcılar:
1- Fatih ve Fetih Ruhu | Prof. Dr. Ziya Kazıcı (Sabahattin Zaim Üni. İslami İlimler Fak. Öğr. Üyesi)
2- Ebû Eyyûb El-Ensârî’nin Evi ve Tarihçesi | Dr. Ahmad Mohammad Chaban (Medine Taybe Üni. Öğr. Üyesi)
3- Arap Kaynaklarında İstanbul’un Fethi | Prof. Dr. Muhammed Harb (Kahire Aynü’ş-Şems Üni. Edebiyat Fak. Osm. Trh. Öğr. Üyesi)
4- Müslümanın Fetih Zihniyeti ve Fethin İnanç Ruhu | Prof. Dr. Cağfer Karadaş (Uludağ Üni. İlahiyat Fak. Kelam Anabilim Dalı Öğr. Üyesi)
6. Oturum: Halid B. Zeyd’in Türk-İslam Kültüründeki Yeri (8 Kasım 2015)
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Adnan Demircan (İstanbul Üni. İlahiyat Fak. İslam Tarihi Öğr. Üyesi)
Katılımcılar:
1- Ebû Eyyûb El-Ensârî İle İlgili Yanlış Bilinen Doğrular | Prof. Dr. Ünal Kılıç (Cumhuriyet Üni. İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı)
2- Tarihten Günümüze Toplumsal Uzlaşının Sağlanmasında Ebû Eyyûb El-Ensârî’nin Rolü | Doç. Dr. Metin Yılmaz (19 Mayıs Üni. İslam Tarihi Anabilim Dalı Öğr. Üyesi)
3- Eyüp Sultan’ın Türk Kültüründeki İzleri | Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı (Marmara Üni. Fen Edebiyat Fak. Tarih Bölümü Öğr. Üyesi)
4- İstanbul’un Fethini Müjdeleyen Hadis | Prof. Dr. Ahmed Turan Arslan (FSM Üni. İslami İlimler Fakültesi Dekanı)
Değerlendirme ve Kapanış Oturumu (8 Kasım 2015)
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Salih Tuğ (Marmara Üni. İlahiyat Fak. Emekli Öğr. Üyesi)
Katılımcılar:
1- Dr. İsmail Lütfi Çakan (Marmara Üni. İlahiyat Fak. Hadis Anabilim Dalı Emekli Öğr. Üyesi)
2- Dr. Mustafa Fayda (Marmara Üni. İlahiyat Fak. İslam Tarihi Emekli Öğr. Üyesi)
3- Dr. Sadettin Ökten (Mimar Sinan Üni. Emekli Öğr. Üyesi)
4- Muhammed Emin Yıldırım (Siyer Vakfı Kurucusu)
Sempozyumun üçüncü günü yapılan Değerlendirme ve Kapanış oturumunu Prof. Dr. Salih Tuğ yönetti. Sırasıyla söz alan hocalarımız sempozyum hakkında değerlendirmelerini yaptı ve sempozyumun düzenlenmesinde katkısı bulunanlara şükranlarını belirttiler.
Değerlendirme ve kapanış oturumunda son söz vakıf kurucumuz Muhammed Emin Yıldırım hocamıza tevdi edildi. Hocamız yurtiçi ve yurtdışı çeşitli beldelerden gelip sempozyuma katılan alim, akademisyen ve hocalarımıza teşekkürlerini ifade ettikten sonra şu dilek ve önerilerini sundu:
“Bu sempozyumlar içerikleri daha zenginleştirerek, daha farklı program ve etkinlikler dahil edilerek devam etmelidir.
İstanbul’daki tüm sahâbe kabri ve makamları üzerinde ilmi araştırmalar yapılmalı, bu makam ve kabirler hakkında daha bilgilendirici adımlar atılmalıdır.
Fetih haftası (Mayıs ayının son haftası) Eyüp’te çok daha zengin içerikte ihya edilmeye çalışılmalı, bir haftaya yayılan fetih, tebliğ ve irşat ruhu nesillerimize nakşedilmelidir.
Eyüb’ün çevresi magazin, folklorik ve her türlü gayri estetik işlerden arındırılmalıdır. Özellikle Ramazan programları, bu manevi iklime uygun olmalıdır. Sadece iş yapmak için bazı şeyler yapmamalı; az ama öz işler yaparak Eyüp Sultan farkı ortaya konmalıdır.”
Cuma günü sabahtan başlayarak Pazar günü akşamına kadar üç gün süren 12. Uluslararası Eyüp Sultan Sempozyumu Muhammed Emin Yıldırım hocamızın yaptığı dua ile nihayete erdi.
Rabbimizden bu programı salih bir amel olarak kabul etmesini niyaz ederiz.