Siyer Vakfımız tarafından düzenlenen Siyer Çalıştayları serisinin ikincisi geçtiğimiz hafta Darıca’da yapıldı. Birbirinden kıymetli akademisyen hocalarımızın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz çalıştayımızın konusu “Lisans ve Lisansüstü Düzeyinde Siyer Öğretimi” idi.
Çalıştay, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adnan Demircan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Geçen sene yapılan çalıştayın Siyer Tv internet sitemizde yayınlanmasıyla çevrelerinden bir çok olumlu dönüş aldıklarını ve çalıştayın bu vesileyle bazı eksikliklerin giderilmesi adına çeşitli çalışmaların başlamasına da vesile olduğunu belirten Prof. Dr. Adnan Demircan katılan hocalarımıza ve Siyer Vakfı’na teşekkürlerini sundu.
Ardından Vakfımızın kurucusu Muhammed Emin Yıldırım Hocamız selamlama konuşmalarını yaptılar. Hocamız selamlama konuşmalarında şu iki müjdeyi de bizlerle paylaştı:
1. Siyer Eğitim Merkezi’nin inşaatına yakın zamanda başlanacak olması müjdesi,
2. Siyer alanında yayın hayatına başlayacak olan dergilerimizin müjdesi
a. Yılda iki sayı olarak planlanan hakemli Siyer Araştırmaları dergisi
b. 3 ayda bir çıkacak olan, popüler bir dergi olarak planlanan Siyer Dergisi
c. 3 ayda bir çıkacak olan, çocuklara yönelik Siyer Çocuk Dergisi
Hocamızın selamlama konuşmalarının ardından Siyer Vakfı Medya-Tanıtım Birimi Başkanımız Mehmet Kaman 1. Siyer Öğretimi Çalıştayı uygulama raporunu sundu. Bu rapor çerçevesinde misafirlerimize çocuklar için oluşturulması planlanan Peygamberim serisi, Siyer Sözlüğü, Siyer Çalıştayı Kitabı hakkında bilgi verdi.
Hocalarımızın karşılıklı müzakerelerinin ardından Marmara ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakülteleri öğrencileriyle siyer öğreniminde karşılaştıkları problemler, beklentileri ve önerileri hakkında yapılan röportaj izlenerek açılış oturumu sonlandırıldı.
Çalıştayımızın 1. Oturumu Prof. Dr. Mustafa Fayda’nın başkanlığında yapıldı. Prof. Dr. Mustafa Fayda’nın oturumu açmasının ardından söz, “Lisans Düzeyinde Siyer Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı tebliğini sunmak üzere Prof. Dr. Adem Apak’a tevdi edildi. Siyer derslerine gösterilen ilginin düştüğünü belirten Apak, mevcut ayrılan ders saatiyle Siyer derslerinin istenilen düzeyde anlatılamadığını, Siyer dersi kredisinin en az 2 kredi daha artırılması gerektiğini savundu. Lisans düzeyindeki öğrencilerin gözünden siyer öğreniminde karşılaşılan problemlere de değinen Prof. Dr. Adem Apak, dersin işleniş şekline yönelik çözüm niteliğindeki önerilerini sunarak tebliğini tamamladı. Ardından hocalarımızın yapılan tebliğ, ortaya konulan problemler ve çözüm önerileri hususunda karşılıklı görüşleri alınarak yapılan müzakerelerin akabinde 1. Oturum sonlandırıldı.
Siyer Çalıştayımızın 2. Oturumu Prof. Dr. Hüseyin Algül başkanlığında gerçekleştirildi. 2. Oturumda Prof. Dr. Hanefi Palabıyık “Lisansüstü Siyer Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı tebliğini sundu.
Prof. Dr. Hanefi Palabıyık’ın tebliğinde gündeme getirdiği sorunlar,
1. Kaynak Sorunu
2. Usul Sorunu
3. Sunum Sorunu
4. Öğrenci Yeterlilikleri
5. Akademik Yeterlilik
6. Kabuller/Önyargılar/Kaygılar
7. Konu Tekrarları
8. Orijinalite Sorunları
9. Popülarite Arayışları
10. Geleneğin Baskısı
başlıklarından oluşuyor.
Prof. Dr. Hanefi Palabıyık tebliğinin ardından çözüm önerilerini de sundu.
1. Başlangıçların değiştirilmesi zorunluluğu: Lisansüstü eğitimin değil, lisansta hazırlayıcı eğitim, lisans düzeyinde öğrencinin geleceğe hazırlanması.
2. Yaklaşımın değiştirilmesi zorunluluğu: Öğrenci seçen danışman değil, danışman seçen öğrenci.
3. Tek tipten çoğulcu bilim algısına: Gönüllü danışmanlık veya iki farklı üniversiteden danışman uygulaması.
4. Teknik alt yapı zorunluluğu: Konu havuzunun oluşturulması.
5. Algı ve kabullerin değiştirilmesi zorunluluğu: Bugün öğrenciniz yarın meslektaşınız. O halde acımak yerine öğretmek.
Ardından 2. Oturumun serbest müzakere bölümüne geçildi. Çalıştaya katılan hocalarımızın konu hakkında görüş ve önerileri dinlenerek oturum noktalandı.
Siyer Çalıştayımızın Kapanış Oturumu Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma başkanlığında yapıldı. Oturumda katılımcı hocalarımızın değerlendirme müzakereleri alındı. Kapanış oturumu hocalarımızın fikir birliğiyle oluşturdukları sonuç bildirgesinin okunması ve Muhammed Emin Yıldırım hocamızın genel bir değerlendirme ve katılan hocalarımıza teşekkürlerini içeren kapanış konuşmasıyla nihayete erdi.
“Lisans Ve Lisansüstü Programlarda Okutulan Siyer Derslerine İlişkin Sorunlar Ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” Sonuç Bildirgesi
Siyer Vakfı tarafından 27-29 Ocak 2016’da İzmit-Darıca’da düzenlenen “Lisans ve Lisansüstü Programlarda Okutulan Siyer Derslerine İlişkin Sorunlar Ve Çözüm Önerileri” konulu II. Siyer Çalıştayında alınan kararların ilgili kurumlarla paylaşılması ve kamuoyuna duyurulması uygun görülmüştür:
1. Yeni kurulan bazı fakültelerde olduğu gibi, İslam Tarihi Anabilim Dalına bağlı bulunan Siyer Bilim Dalının İlahiyat Fakültelerinde Siyer-i Nebî Anabilim Dalı haline getirilmelidir.
2. Lisans düzeyinde okutulan siyer derslerine ilişkin kredi ve ders materyali eksikliklerinin giderilmesi gerekmektedir.
3. Öğrencilere Hz. Peygamber’in hayatı, dönemi ve evrensel mesajının aktarılabilmesi için 2 kredilik Siyer dersi, 4 krediye çıkarılmalıdır.
4. Siyer öğretiminde romantik veya çatışmacı bir dil yerine, akademik bir dil tercih edilmelidir.
5. Siyer konuları çeşitlendirilmeli, ders materyalleri zenginleştirilmelidir.
6. Lisans-Lisansüstü programları Siyer derslerinde müfredat birliği sağlanması için çalışmalar yapılmalı; ders amaç, içerik ve kazanımları uyumlu hale getirilmelidir.
7. Siyer araştırmalarında kaynak ve usule dair eksikliklerin giderilmesine yönelik Siyer Araştırmalarında Usûl konulu çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
8. Lisansüstü öğrenim sürecinde Siyer alanında çalışacak öğrenciye, paket ders programı imkanı sağlanmalıdır.
9. Lisansüstü öğrencilerin kaynak dil eksikliklerinin giderilebilmesi için resmî ve sivil imkânlar sağlanmalıdır.
10. Ülkemizdeki Siyer çalışmalarının geliştirilmesi için kongre, sempozyum, panel ve çalıştay türü toplantılar düzenlenmelidir.