Tarihin en büyük ve en güzel medeniyeti olan bu medeniyet bir fetret devri yaşıyor ve bu geçiş dönemi, ancak onun gücüne yakışır çapta yetiştirilecek değerli şahsiyetlerle aşılabilir.
Fatih’leri, Mimar Sinan’ları, Mevlânâ’ları, Akşemseddin’leri yetiştiren bu medeniyet, onların benzerlerini ve daha büyüklerini yetiştirecek güce, tarih şahit ki, sahiptir. Öyleyse, iş bahçıvanlarda…
Bunu, ortaokul yıllarında yazdığım bir şiirde şöyle ifade etmiştim:
SUÇ KİMİN?
Yazık, yazık şu bahçede açan güle
Rengi çok güzel, bakımı yok, neyleyim.
Fakat bunda o zavallının suçu ne
Varayım bunu bahçıvana söyleyim…
Bugünü, dünün çocuklarının nasıl yetiştirildiği belirledi. Yarınları da bugünkü çocukların nasıl yetiştirileceği belirleyecek.
Öyleyse, her anne baba, çocuklarını kendisini aşacak şekilde yetiştirmenin tatlı kaygısını yaşamalı. Onları, yetenek yönüyle olamasa bile özellik itibariyle kendisini geçecek şekilde yetiştirmek için elinden geleni yapmalı. “Çocuklarınızı, kendi zamanınıza göre değil, onların yaşayacakları zamana göre yetiştirin.” (Hz. Ali) anlayışı içinde ufukları taramalı, aramalı… Çünkü ufuk olmazsa ufak kalınır…
Mevlânâ Celâleddîn-i Rumî Hazretleri’nin büyüklüğünün sırrını ararken, “Evliyâlar Sultanı” unvanlı babası Bahâüddin Veled Hazretleri yanında annesi Mü’mine Hatun’a da dikkat edilmeli. İşte Mevlânâ’yı büyük yapan sırlardan biri, annesinin ağzından küçük Muhammed Celâleddin’in dünyasına şöyle giriyor:
– Babandan daha çok oku evladım. Evladı, annesini ve babasını geçmeyen hiçbir millet yükselemez!..
Dünyadaki problemlerin yarınlara uzanan çözümündeki sonuç alıcı hareket noktası budur.
Dünya ne kadar kirletilirse kirletilsin, insanlık ne kadar bozulursa bozulsun, Allah dünyaya tertemiz çocuklar gönderiyor. Dünyanın ve insanlığın tekrar tertemiz yapılması imkânını insanlara sürekli veriyor.
Seminerlerde sık vurguladığım bir söz var: Olumsuz câzibe kaynakları artık evlerin içine kadar girdi. Çocuğu iyi yetiştirmek için, çocuğu çeken olumsuz câzibe kaynakları karşısında, aile ortamını çocuk için câzibe kaynağı hâline getirmek lâzım.
Bu nasıl yapılabilir? Aile ortamı; çocuk, hatta bütün aile fertleri için câzibe kaynağı hâline nasıl getirilebilir?
Bu konuda anlatılacak pek çok şey var ama yazıyı şu veciz ifadeyle noktalayalım: “Arayan ve aramasında ısrar eden bulur…”
Anne-baba, aile pes edemez, şartlara teslim olamaz!..
Ahmet Maraşlı
Siyer İlim, Kültür ve Tarih Dergisi Ekim-Kasım-Aralık 2019/12 Sayı
İrtibat ve Detaylı Bilgi İçin: 0212 550 0 571
Whatsapp Abone Hattı: 0531 660 50 18
www.siyerdergisi.com