Peygamber Efendimiz’in (sas) şehri, Asr-ı Saâdet ikliminin en güzel bahçesi, İslâm Medeniyetinin kurucu başkenti Medine-i Münevvere’nin tarihine dair 15. yüzyılda kaleme alınmış en kapsamlı kaynak eser…
es-Semhȗdî’nin Medine’nin doğal, tarihî ve dinî yapılarına yoğunlaşmış Vefâü’l-vefâ bi-ahbâri dâri’l-Mustafâ adlı eseri ile Medine tarih yazıcılığı; yöntem, içerik ve sistem bakımından klasik dönemin deyim yerindeyse zirve noktasına ulaşmıştır. Çünkü Vefâ’dan sonra Medine tarihine dair telif edilen eserler, birçok yönden es-Semhȗdî’nin Vefâ’sını örnek almış ve ondan önemli bir kaynak olarak yararlanmıştır. Memlükler devletinin son devirlerinde Medine’de yaşayıp orada yıllarca fetva veren, medreselerde hocalık ve yöneticilik yapan ve zamanla Medine ileri gelenlerinden birisi haline gelen es-Semhȗdî, Medine şehri ile ilgili her olaya ve planlamaya bizzat katılıp bu şehrin ve ahâlisinin durumunun iyileştirilmesi için gayret göstermiş, şehrin görüntüsünü veya huzurunu bozan olaylara değişik şekillerde ve vesilelerle müdahale etmiştir. Bu yüzden zaman zaman birçok sıkıntı da çekmiş olan es-Semhȗdî’nin bu gibi özellikleri, tamamen Medine şehrine yoğunlaşabilmesini, dolayısıyla da eserinde geçmiş dönemlerdeki ve kendi dönemindeki Medine’ye dair önemli ve yoğun malumatın yer almasını sağlamıştır.
Böylesine önemli bir eserin çevirisi de eserin kıymetine yaraşır bir tarzda Doç. Dr. İbrahim Barca tarafından “sanatsal ve ilmî” bağlanma metoduyla akademik standartlardan ödün vermeden uzun ve meşakkatli bir sürecin sonucunda gerçekleştirildi. Okuyucuların eserden azami ölçüde istifade edebilmesi adına pek çok yerde çevirmen tarafından hazırlanan notlar ve detaylı bir dizin de eserin sonunda yer almakta.
Eserin cildi, kağıdı ve baskısı noktasında hiçbir özveriden kaçınılmadan yapılan kalitesi neşri ile de Siyer Yayınları bu noktada anlamlı bir vefa örneği de göstermiş…
Detaylı bilgi için: www.siyerkitap.com