Gaziantep’te Peygamber (Sas) Ve Sahabe İklimi
13 Nisan 2014 Pazar günü Siyer Vakfı olarak Hocamız ile birlikte Gaziantep’teydik. Muhabbet, heyecan ve şevk dolu birbirinden güzel üç programa katıldık. Şanlıurfa’dan Aziz Hocamız’ın, Adıyaman’dan Suffa Meclislerimiz’in, Antep’in çeşitli ilçelerinden kardeşlerimizinde katılması ile programlarımız ayrı bir güzellik kazandı.
ABDULLAH B. CAHŞ ve ŞEHADET
İlk programımız Tahtani Cami Derneği’nin 7 aydır devam ettirdiği, “21. Yüzyılda Abdullah Olmak” programlarının sonuncusu olan, “Abdullah b. Cahş ve Şehadet” programı idi. Kendileri küçük, yürekleri büyük kardeşlerimizin Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başlayan program, Dernek Başkanı Hasan Hocamız ve Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik’in selamlama konuşmaları ile devam etti. Sonra kürsüye Muhammed Emin Yıldırım Hocamız davet edildi.
Hocamız, şehadetin öneminden bahsederek sözlerine başladı. Sahabe’deki şehadet aşkının nereden kaynaklandığını, nasıl bu aşkı kazandıklarını misallerle anlattı. Daha sonra Abdullah b. Cahş’ın hayatını çok farklı yönleri ile dinleyenlerle paylaştı. Yoğun bir katılmın olduğu program dikkatle takip edildi.
Hocamız en son “Abdullah Olmak” ne demektir? sorusuna cevap olabilecek 10 maddeyi bizlerle paylaştı. Öneminden dolayı bizde bu maddeleri sizlerle paylaşıyoruz.
1. Abdullah olmak, Allah’tan başkasını ilah ve Rab, İslam’dan başkasını din ve yol olarak edinmemektir. (Furkan, 25/17)
2. Abdullah olmak, Rabbini kendisine şah damarından daha yakın olarak görmek/bilmek, başkasından bir şeyler isterken, Allah’tan ister gibi istememek ve duayı sadece ve sadece O’na has kılmaktır. (Bakara, 2/186)
3. Abdullah olmak, dinin direği, müminin miracı, cennetin anahtarı ve gözlerin nuru olan namazı, hakkı ile ikame etmek ve onu hayatın esası yapmaktır. (İbrahim, 14/31)
4. Abdullah olmak, Allah’ın kendisine bahşettiği tüm nimetlerden, gizli-açık O’nun yolunda infak etmektir. (İbrahim, 14/31)
5. Abdullah olmak, Şeytan ve yandaşlarının hiçbir şekilde etkisine girmemek ve onların telkinlerine kulak asmamaktır. (Hicr, 15/42)
6. Abdullah olmak, Allah’ın Ğafûr/çok bağışlayan ve Rahim/çok merhamet eden bir Rab olduğunu hiç unutmadan yaşamaktır. (Mü’minûn, 23/ 109)
7. Abdullah olmak, ihlâsı kulluğun esası, özü ve temeli kılarak, ihsan şuuru ile muhlislerden olmaktır. (İsra, 17/65)
8. Abdullah olmak, fısktan ve fasıktan, nifaktan ve münafıktan, küfürden ve kâfirden yüz çevirip, asla onlarla dost olmamaktır. (Kehf, 18/102)
9. Abdullah olmak, yolunun rehberleri olan büyüklerin (nebiler/ resuller, sıddıklar/ sadıklar, şehitlerin ve salihler) ayak izlerini takip ederek, onların iman adına söyledikleri her şeyi kayıtsız ve şartsız kabul edip, teslim olmaktır. (Taha, 20/77)
10. Abdullah olmak, Abdullah b. Cahş gibi şehadetin sevdalısı ve aşığı olarak, bir ömür duaların başına onu koymak, ölümlerin en güzeli olan şehadete kavuşmak için hayatını imanına şahit kılmaktır.
İSTASYON MEYDANINDA PEYGAMBER SEVDASI
Hocamızın Gaziantep’te katıldığı ikinci program Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından İstasyon Meydanı’nda düzenlenen Kutlu Doğum Etkinliği idi. Buradan bir konuşma yapan Hocamız, bölgenin İslami olarak birikimine ve Sahabe’nin Anadolu topraklarına nasıl iman tohumu ektiğine dikkatleri çekerek konuşmasına başladı. Sık, sık tekbirlerle konuşması kesilen Hocamız, meydanı dolduran binlerce insana çok önemli mesajlar verdi. Sahabe’nin görevini eksiksiz yerine getirdiğini söyleyen Hocamız, ‘sıra bu çağın sahabîlerinde’ diyerek, herkesi görev başına davet etti. Tebliğ sorumluluğumuzun olduğuna dikkat çeken Hocamız, “tebliğden önce temsil” olduğunu belirterek, ancak “yaşayan yaşatabilir” dedi.
NİZİP: “İNSAN YETİŞTİRMEDE HZ. PEYGAMBER’İN (SAS) REHBERLİĞİ”
Hocamızın son programı Gaziantep’in Nizip ilçesindeydi. Kısa adı Nidader olan Nizip İlim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin davetlisi olarak ilçeye gittiğimizde, orada da ne kadar Hz. Peygamber sevdası ile dolu kardeşlerimizin olduğunu gördük. Belediye Düğün Salonu’nu kadınlı-erkekli dolduran katılımcılar bir saati aşkın süren Hocamızın sohbetini dikkatle dinlediler. Hocamız, Hz. Peygamber’in (sas) insan yetiştirmedeki usulünü çok güzel ve farklı örneklerle anlattı. Muallimlere, Hocalara, Anne ve Babalara mühim mesajlar verdi.
Program aralarında yapılan hasbihalleri, Tahtani Cami’inde gençlerle yapılan soru-cevap faslını, dönüşte bir kardeşimizin evinde yapılan sohbeti de sayarsak oldukça yoğun, yorucu ve tabi ki bereketli bir günün ardından kardeşlerimizle vedalaşarak İstanbul’a döndük. Rabbim daha hayırlı hizmetlerde bizleri istihdam etsin.