Siyer Vakfımız gerçekleştirdiği tanıtım programıyla, iki cihan serveri Efendimiz’in (sas) kutlu beyanlarından hareketle dünyada cennetin şubeleri olduğunu öğrendiğimiz ailenin kurulması ve korunmasına katkı sağlamak maksadıyla Hicri 1441 yılını ‘Aile Yılı’ olarak ilan etti.
Cumartesi akşamı Eyüpsultan Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programda Aile Yılı boyunca yapılması planlanan programlarımız tanıtıldı.
Nuruosmaniye Camii İmam Hatibi Hafız Fatih Kaya’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Siyer Vakfı Başkanımız Mehmet Kaya, yıl boyunca “Dünyadaki Cennet Aile” serlevhası altında yapılacak projelere değindi.
Kaya konuşmalarında, alanında uzman akademisyen ve hocaların katılımıyla gerçekleştirilecek Aile Medresesi programları, hanımlara özel olarak gerçekleştirilecek Aile Danışmanlığı Konferansları, Ankara Siyer Derneği’nin düzenleyeceği Sümeyra b. Ubeyd Hanım Akademisi gibi müfredatı bu yıla özel olarak hazırlanan programlar hakkında bilgiler verdi.
Program kapsamında Muhammed Emin Yıldırım Hocamız da “Dünyadaki Cennet Aile” başlıklı bir konferans gerçekleştirdi.
Aileler Bozulduğu İçin Toplum Bozuldu
Günümüzde her alanda yaşanan en ciddi sorunun insan kalitesi problemi olduğunu belirten Hocamız sorunun kaynağına dair şunları söyledi: “Ufak bir imtihanla karşılaştığımız anda insanlığımızı ne kadar koruyabiliyorsak bu bizim kalitemizi gösterir. Günümüzde kaybettiğimiz en büyük değerlerden biri de insanlık kalitemiz. Peki, kaybettiğimiz bu insan kalitesini nerede arayacağız? Bugün insanlık bozulduğu için ümmet bozulmadı. Ümmet-i Muhammed insanlığın mayasıdır. Aksine Ümmet-i Muhammed bozulduğu için insanlık bu halde. Aynı şekilde ailelerimiz bozulduğu içinse ümmetimizin hali budur.”
Bugün yaşanan olumsuzlukları konuşunca her zaman suçun başkalarına atıldığına dikkat çeken Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, “Ailelerimiz bizim mekteplerimizdir. Eğer ailelerimiz gerçekten Hz. Musa zamanındaki gibi kıblegâh evlerden olsaydı, dünya firavun dolsa ne yazar.” dedi.
Bir evin cennet bahçelerinden bir bahçe olabilmesi için neler gerektiğine dair Kur’an’ın ayetlerinden hareketle 12 kavram üzerinde duran Yıldırım, bu ayet ve kavramların ışığında aile fertleri arasındaki sevgi, hukuk, mahremiyet ve sınırlara dair önemli mesajlar verdi.
1- Ayet – (Rûm 21)
2- Meveddet – (Rûm 21)
3- Rahmet – (Rûm 21)
4- Sükûnet – (Rûm 21)
5- Helaliyet – (Bakara 168)
6- Rehberiyet – (Tâhâ 123)
7- Nimet – (Nahl 72)
8- Mahremiyet – (Bakara 187)
9- İtaat – (Nisâ 34)
10- Semahat – (Nisa 19)
11- Sadakat – (Mâide 5)
12- Adalet – (Mâide 8)
İslam, Evden Topluma Yayılan Bir Dindir!
İslam dininin mağara dini olmadığını belirten Hocamız, “Bu din hayatın içinde bir dindir, bedeviliği kabul etmez. İslam dini mağarada başlayan, sonrasında evde devam eden ve oradan topluma yayılan bir dindir.” dedi.
İşe Evlerimizden Başlayacağız!
Sokakların, caddelerin, üniversitelerin, camilerin bozulduğu bu çağda “İşe nereden başlayalım?” sorusuna Hz. Peygamber’in (sas) Esad b. Zürare’nin aynı sorusuna karşılık verdiği cevabın “ev” olduğuna dikkat çeken Hocamız, sözlerini şu ifadelerle nihayete erdirdi:
“Kudüsü kurtaramayabilir, Doğu Türkistan’a, Yemen’e yetişemeyebiliriz. Roma’ya da ulaşamayabilir ellerimiz.. Ancak anahtarları bizde olan evlerimizde Kur’an’ı hakim kılmak zorundayız. İslam ev medeniyetidir. Bu büyük medeniyet adına yeniden birşeyler konuşabilmek için gelin, evlerimizi imar etme adına bir seferberlik başlatalım. İnanıyorum ki bu çağrım sizlerde yankı bulacak, ve biz bu işi başaracağız. İnşallah Kur’an’ın ahkamını önce yüreklerimizde, sonra evlerimizde hakim kılacağız. Çocuklarımızı Erkam’ın evindeki yiğitler gibi yetiştireceğiz, sonra da insanlığı mayalamaları için toplumun içine salacağız inşallah.”
Yoğun katılım ve ilginin olduğu programımız Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın yaptığı dua ile nihayete erdi.