Siyer Vakfımız, tarihi tefekkürle okuyarak bugünleri ihya ve yarınları inşa etmeye katkı sağlama adına Hicrî 1443 yılını ‘Tarih Yılı’ olarak ilan etti.
Ülkemizin ve dünyanın mücadele etmekte olduğu pandemi süreci nedeniyle online olarak, canlı yayın ile icra edilen programımız Siyer Tv Youtube kanalımız üzerinden seyircisiyle buluştu.
Program kapsamında Tarih Yılı boyunca yapılması planlan çalışmalarımız izleyenlerimize tanıtıldı.
Cemil Nazlı’nın sunduğu açılış programımız Hafız Tekin Aras’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından sene boyunca gerçekleştirilecek projelerimiz tanıtıldı. Hicri 1443 Tarih Yılı kapsamında yapılması hedeflenen projelerimiz ise şu şekilde:
Sîret-i Enbiyâ
2 senedir devam eden derslerimizde, Hz. Âdem’den Hz. Lût’a kadar olan peygamberlerimizin (hepsine binlerce selam olsun) hayatlarını işledik. Bu seneki derslerimizde Hz. Yakub, Hz. Yusuf, Hz. Eyyüb, Hz. Zülkifl, Hz. Şuayb ve Hz. Musa’yı işleyeceğiz.
Sîret-i Enbiyâ dersleri her Cumartesi saat; 21.00’de Siyer Tv YouTube Kanalından canlı olarak yayınlanacak, sonrasında da isteyen kardeşlerimiz dersleri takip edebilecekler…
Tarih Medresesi
Siyer Vakfı olarak, İslami İlimler sahasında daha köklü adımların atılmasına vesile olması maksadı ile başlattığımız Samed Medresesi programımız, Hicrî 1443 yılını vakfımızın Tarih Yılı ilan etmesi ile Tarih Medresesi olarak düzenlendi.
Geçtiğimiz senelerde kayıt alınarak ve yüz yüze yapılan Tarih Medresesi programlarımız bu sene aynı ciddiyetle online kayıt ile talebe kabul edecek ve sene boyunca yapılacak programlar uzaktan eğitim usulü ile kayıt yaptıranlara özel gerçekleştirilecek. Tarih Medresesi bu sene iki dönem olarak işlenecek.
Tarih Medresesi kapsamında yapılacak programlar:
– Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın anlatımıyla, tarihin nasıl doğru anlaşılması gerektiğinin anlatılacağı “Tarih Bilinci” programları (Belirli Haftalarda Pazar, 14.00’de)
– Birbirinden kıymetli hocalarımızdan tarihin çok farklı yönlerini dinleyeceğimiz “Bilinç ve Şuur İtibariyle Tarih” programları (Her Pazar, Saat 11.30’da)
– Alanında uzman isimlerin eşliğinde işlenecek “Tarih Şuuru” programları (Belirli Haftalarda Pazar, 14.00’de)
– Tarih ile alakalı eserlerin okunup müzakere edileceği “Tarih Kitâbiyâtı” programları (Belirli Haftalarda Pazar, Saat 14.00’de)
– Tarih konulu filmlerin izlenerek okumalarının yapılacağı Film Okumaları programları
Tarihin Mümtaz Anneleri
Tarih Yılı’na özel Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, hanımlara özel “Tarihin Mümtaz Anneleri” üst başlığında bir ders silsilesi başlatacak… Her ay bir annemizin anlatılacağı bu program, her ayın ikinci Perşembe günü saat 14.00’de icra edilecek…
Hz. Havva’dan başlayarak tarihin nice önemli hanım simasını bu dersler vesilesi ile biraz olsun tanımış olacağız…
Gençlerle Ahlâk Üzerine
Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın gençlerle baş başa gerçekleştirdiği program serimiz devam ediyor… Her ay bir konunun ele alınacağı programlar, gençlerimizin soruları ile şekillenecek… Her ayın ilk Perşembe günü Siyer Tv YouTube kanalımızdan canlı olarak yayınlanacak programımızda çok önemli konular ele alınacak…
Hayata Dair
Cemil Nazlı’nın soruları, Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın cevapları ile her ay tarihe iz bırakmış bir şahsiyetin hayatının ele alınacağı bu programımız, Hicrî 1443 Tarih Yılı kapsamında tarihimize farklı bir bakış kazandıracak…
Tekerrürden Tefekküre Tarih
Bu seneki serlevhamızın gölgesinde her hafta 5-10 dakikalık kısa bölümler halinde yayınlanacak olan bu programlarla Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, tarihi tefekkürle okuma adına bizlere farklı pencereler açacak.
Yaşayan Çınarlarımız
İlim, kültür ve sosyal hayatımızın yaşayan değerli şahsiyetleri, İslam ailemizin büyükleri ile yapılacak belgesel programlar, bizleri medeniyet mirasımızın varislerinin hayat sayfalarındaki meşakkat, gayret, azim, sorumluluk ve güzellikleri buluşturacak. Her ay önemli bir ismi misafir edeceğimiz “Yaşayan Çınarlarımız” programı Siyer Tv Youtube kanalımızda yayınlanacak…
Suffa Meclisleri Tarih Dersleri
Vakfımızın ilim ve kardeşlik temelinde oluşturmaya çalıştığı Suffa Meclisleri, bu seneki yürüyüşüne “Tarih” müfredatı ile devam edecek. Dünyanın dört bir tarafında kurulacak meclislerimizde bu sene sohbet halkalarımız Siyer Vakfımızın Tarih Yılına özel hazırladığı ve 32 dersten oluşan müfredatı takip edecekler….
Projelerin tanıtılmasının ardından söz “Tekerrürden Tefekküre Tarih” konulu konferanslarını gerçekleştirmek üzere Muhammed Emin Yıldırım Hocamıza verildi.
Hocamızın konferansından bazı satır başları ise şu şekilde:
Nedir Tarih?
Tarih; zamanı, mekânı, şahısları ve olayları anlatan bir ilimdir.
Tarih; insanlığın kolektif aklı yani ortak aklıdır.
Tarih; insanlığın tecrübelerinin birikimidir.
Tarih; insanlığın hafızasıdır.
Tarih; geçmişi anlatan, hâle mesaj veren, geleceği inşa eden bir imkândır.
Tarih, okunması elzem olan hadisât âyetleridir.
Okunması Gereken 4 Kitap:
1. Âyât-ı Kâinat veya Âyat-ı Âfâk
2. Âyât-ı İnsan veya Âyât-ı Enfüs
3. Âyât-ı Hadisât veya Âyât-ı Makdûrat
4. Âyât-ı Kur’ân veya Âyât-ı Mestura
Eğer tarih bir ayet olarak anlaşılmaz ve okunmazsa;
Kişiler veya toplumlar o tarih ile uyuşturulur.
Kişiler veya toplumlar o tarih ile uyutulur.
Kişiler veya toplumlar o tarih ile ufukları daraltılır.
Kişiler veya toplumlar o tarih ile umutları zayi edilir.
Kişiler veya toplumlar o tarih ile umursamaz bir hale getirilir.
Kur’ân’ın Tarih Anlatısının Gayesi
Ders çıkarılsın. (Kâf 50/37)
Öğüt alınsın. (Kamer 54/51)
Hatırlatma yapsın. ( Hûd 11/120)
Yolun kaderi öğrenilsin. (Bakara 2/214)
Örnek edinilsin. (Mümtehine 60/4)
Bahaneye yer kalmasın. (Nisâ 4/165)
Benzerlikler ortaya konsun. (Muhammed 47/10)
İbret olsun. (Tâhâ 20/128)
لَقَدْ كَانَ ف۪ي قَصَصِهِمْ عِبْرَةٌ لِاُو۬لِي الْاَلْبَابِۜ
“Andolsun ki onların kıssalarında akıl sahipleri için ibret vardır.” (Yûsuf 12/111)
اِنَّ ف۪ي ذٰلِكَ لَعِبْرَةً لِاُو۬لِي الْاَبْصَارِ
“Elbette bunda basiret sahipleri için büyük bir ibret vardır.” (Âl-i İmrân 3/13)
İbret: “Görünenden görünmeyene geçmek, nesnelerin ve olayların dış yüzüne bakıp onlardaki hikmeti kavramaya çalışmak, olaylardan ders alıp doğru sonuçlar çıkarmak ve buna göre davranmak” anlamlarına gelir.
Tarihten ancak iki sınıf tam anlamı ile ibret alacaklardır:
Ulû-l-Elbâb/Kendilerine verilen aklı en üst düzeyde kullananlar
Ulû-l-Ebsâr/Elde ettikleri bilgiden en üst düzeyde istifade edenler
Bugün insanımızın tarih ile olan bağını 5 ana başlıkta değerlendirebiliriz:
Hiç okumayanlar
Bilgiyi bilince dönüştürmeyenler
Hamasete kurban edenler
Saldırı ve düşmanlık üretenler
Bilinç ve şuur ile okuyanlar
Tarihi Bilinç ve Şuur ile Okusaydık
1. Eğer biz Ridde olaylarını bir bilinç ve şuur ile okusaydık; bugün terör ve terörist ile nasıl mücadele edileceğini oradan öğrenebilirdik.
2. Eğer biz Hz. Ömer’in hilafet sürecini bir bilinç ve şuur ile okusaydık; bugün adaletin ikâmesi meselesinde bu kadar perişan bir vaziyete düşmezdik.
3. Eğer biz Hz. Osman’ın şehit edilmesi ile sonuçlanan o fitne hareketlerini bir bilinç ve şuur ile okusaydık; bugün yanan ve yakılmak istenen fitne ateşlerini görür ona göre tedbirler alırdık.
4. Eğer biz bir kardeş kavgası olan Cemel’i, imamet ile saltanatın kavgası olan Sıffîn’i, ilim ile cehaletin kavgası olan Nehveran’ı bir bilinç ve şuur ile okusaydık; nice Cemellere, Sıffînlara, Nehveranlara ümmet olarak düşmezdik.
5. Eğer biz akide ile asabiyetin, itikat ile ganimetin savaşı olan Kerbala’yı bir bilinç ve şuur ile okusaydık; bugün Hüseyin gibi konuşup Yezid gibi davranmazdık, yada Yezitleri Hüseyin zannetmezdik.
6. Eğer biz Harre olaylarını bir bilinç ve şuur ile okusaydık; iktidar için güç ve mülk için bir insanın neler yapabileceğini anlar, bugün İslam coğrafyalarının en büyük imtihanının kendi iktidarlarından başka bir dertleri olmayan keneler olduğunu çok iyi anlardık.
7. Eğer biz Mihne olaylarını bir bilinç ve şuur ile okusaydık; siyaset adına âlimlerimizi harcamaz, ilmi itibarsızlaştırmaz, asla dini bir ideoloji seviyesine düşürmezdik.
8. Eğer biz Hıttîn Savaşını bir bilinç ve şuur ile okusaydık; modern Haçlı zihniyetine karşı nasıl mücadele vereceğimizi, Selahaddinlerin nasıl yetiştirileceğini ve Kudüs’ün bir kez daha nasıl fethedileceğini öğrenirdik.
9. Eğer biz Aynîcalût Savaşını bir bilinç ve şuur ile okusaydık; modern Moğollara karşı nasıl cihad edeceğimizi anlar, bugün yaşanan tüm olumsuzluklara karşı bile umutlarımızı yeşertmenin yollarını oradan bulurduk.
10. Eğer biz Çanakkale savaşını bir bilinç ve şuur ile okusaydık; galibiyetin sadece topla tüfekle değil inanmış yüreklerle olduğunu anlar, boğazdan geçirmediğimiz düşmanı başka yollardan topraklarımıza sokmaz, her daim teyakkuz halinde olurduk.
Faydasız ilim, faydalı ilmin yerini işgal eder.
Faydasız ilim, sahibini gereksiz yere meşgul eder.
Faydasız ilim, ilmin bereketini ortadan kaldırır.
Faydasız ilim, kişiyi hayattan koparır.
Faydasız ilim, hakikate ulaşmaya engel olur.
Tarih Tefekkürle Okunursa
Tefekkür ile okunan tarih; güzellikleri ile tekerrür edecektir.
Tefekkür ile okunan tarih; okuyanı tarihin nesnesi değil öznesi kılacaktır.
Tefekkür ile okunan tarih; kişiyi veya toplumları ibret değil örnek yapacaktır.
Tefekkür ile okunan tarih; menkıbelerle avundurtmayacak, yeni menkıbeler yazılmasına vesile olacaktır.
Tefekkür ile okunan tarih; bugünleri ihya yarınları ise inşa etmeye katkı sağlayacaktır.
Programımız Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın konferansının ardından nihayete erdi.