Siyer Vakfımız nice zamandır kaybettiğimiz şahitlik meselesini yeniden hayatlarımıza taşıma adına Hicri 1446 yılını ‘Şahitlik Yılı’ ilan etti.
Vakfımızın Konferans salonunda yoğun bir katılımla gerçekleştirilen Hicrî 1446 Şahitlik Yılı Açılış programımız aynı zamanda canlı yayınla Siyer Tv Youtube kanalımız üzerinden de seyircisiyle buluştu.
Program kapsamında Şahitlik Yılı boyunca yapılması planlan çalışmalarımız izleyenlerimize tanıtıldı.
Nuri Sardoğu’nun sunduğu açılış programımız Hafız Hasan Karadaş’ın Âl-i İmran 50-54. ve Mâide 82-83. ayetlerini kıraatiyle başladı.
Kur’an-ı Kerim tilavetinin akabinde selamlama konuşmalarını yapmak üzere Siyer Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dalgıç sahneye davet edildi.
Ardından sene boyunca gerçekleştirilecek projelerimiz tanıtıldı. Hicrî 1446 Şahitlik Yılı kapsamında yapılması hedeflenen projelerimiz ise şu şekilde:
Sîret-i Enbiyâ
5 senedir devam eden derslerimizde, Hz. Âdem’den Hz. Dâvud’a kadar olan peygamberlerimizin (hepsine binlerce selâm olsun) hayatlarını işledik. Bu seneki derslerimize Hz. Süleyman (as) hayatıyla kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Sîret-i Enbiyâ derslerimiz her Cumartesi saat 20.00’de Siyer Vakfı konferans salonumuzda gerçekleştirilecek, aynı anda Siyer Tv Youtube kanalımız üzerinden canlı olarak yayınlanacak. Sonrasında da isteyen kardeşlerimiz dersleri Siyer Tv Youtube kanalı ve www.siyertv.com web sitemizden takip edebilecekler.
Gençlere Hz. Peygamber’in (sas) Gençliği
Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın daha önce çocuklara yönelik gerçekleştirdiği ve Efendimiz’in (sas)
çocukluk dönemini anlattığı serinin devamı niteliğinde olan programlar kapsamında genç kardeşlerimizle Efendimiz’in (sas) 15-40 yaş aralığı olan gençlik dönemi dinliyoruz. 20 dersten oluşması planlanan serimiz 2. yılında kaldığı yerden devam edecek.
Programlar belirlenen tarihlerde Perşembe akşamları genç kardeşlerimizin de katılımıyla Siyer Vakfı Konferans Salonumuzda gerçekleştirilecek, Siyer Tv Youtube kanalından yapılacak canlı yayın üzerinden de takip edilebilecek. Sonrasında isteyen kardeşlerimiz bu dersleri Siyer Tv Youtube Kanalı ve www.siyertv.com web sitemiz üzerinden takip edebilecekler.
Tarihin Mümtaz Anneleri
Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın, 3 sene önce hanımlara özel başlatmış olduğu “Tarihin Mümtaz Anneleri” programları kaldığı yerden devam ediyor…
Her ay bir annemizin anlatılacağı program, ayda 1 Perşembe günü saat 14.00’de Siyer Vakfımızda icra edilecek.
İlk 18 dersimizde, Hz. Havvâ’dan başlayarak Ashâb-ı Uhdûd’un kahramanı olan annemize kadar 18 ismi tanımaya çalışmıştık. Bu seneki derslerimizde ise Hz. Peygamber’in (sas) dünyasındaki 6 önemli annemizi tanımaya gayret edeceğiz.
Şahitler ve Şehitler
Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın Hicrî 1446 Şahitlik Yılı boyunca yurtdışı ve Anadolu’nun çeşitli illerinde “Şahitler ve Şehitler” serlevhası altında yapacağı konferanslarla kaybettiğimiz şahitliği hayatlarımıza yansıtma adına sorumluluklarımızı öğreneceğiz.
İnsanî ve İmanî Sorumluluk: Şahitlik
Şahitlik yılı kapsamında bu seneki serlevhamız olan “İnsanî ve İmanî Sorumluluk: Şahitlik” başlığı altında Muhammed Emin Yıldırım hocamız her hafta bizlere şahitlik sorumluluğunun farklı yönlerini nazarlara verecek, kısa sohbetler yapacak.
Hanım Çalışmaları
Siyer Vakfı Hanım çalışmaları bu sene Kur’an ve Sünneti daha iyi anlayabilme adına hafta içi ve hafta sonu farklı saatlerde olmak üzere hanımlara yönelik çeşitli alanlarda atölye çalışmalarını sürdürecektir.
Atölye alanlarımız olan Kırık Meal, Arapça, Sahâbe, Hadis, Şifa-i Şerif, Siyer halkalarımız ilgisi olan, kendini geliştirmek isteyen bütün hanımefendilere yöneliktir.
Suffa Meclisleri Siyer Bilinci Dersleri
Vakfımızın ilim ve kardeşlik temelinde oluşturmaya çalıştığı Suffa Meclisleri, bu seneki yürüyüşüne “Siyer Bilinci” dersleriyle devam edecek. Dünyanın dört bir tarafında kurulacak meclislerimizde bu sene sohbet halkalarımız Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın hazırlamış olduğu ve 32 dersten oluşan müfredatı takip edecekler…
Projelerin tanıtılmasının ardından söz “İnsanî ve İmanî Sorumluluk: Şahitlik” konulu konferanslarını gerçekleştirmek üzere Muhammed Emin Yıldırım Hocamıza verildi.
Hocamızın konferansından bazı satır başları ise şu şekilde:
Allah (cc) bizden 4 alanda şahitlik istiyor:
1. Hukukullah / Allah-İnsan arasındaki hukuk
2. Hukuku’n-Nefs / İnsanın kendi nefsi ile arasındaki hukuk
3. Hukuku’l-İbâd / İnsanın başka insanlar ile kurması gereken hukuk
4. Hukuku’l-Eşya / İnsanın eşya ile, varlık ile, kainat ile kurması gereken hukuk
Hukukullah: Tevhid
Hukuku’n-Nefs: İrade
Hukuku’l-İbâd: Adâlet
Hukuku’l-Eşya: Emanet
Nedir Şahitlik? Sözlüklerimiz şahitlik için üç temel anlam verirler:
– Hudûr/hazır bulunmak
– İlim sahibi olmak
– İkrar ve ilan edebilmek
Allah (cc) Bizden Neyin Şahitliğini İstiyor?
1- Allah’ın birliğine şahitlik: Tevhid [Âl-i İmrân 3/18; En’âm 6/19]
2- Peygamberlerin rehberiyetine şahitlik: Nübüvvet [En’âm 6/130; Nahl 16/89]
3- Dinin evrenselliğine şahitlik: Şeriat [Hac 22/78; Kasas 28/75]
4- Kulluğun sürekliliğine şahitlik: İbadet [Mâide 5/44; A’râf 7/172]
5- Varlığın canlılığına şahitlik: Şehadet [İsrâ 17/78; Fussilet 41/53]
6- Örnekliliğin gerekliliğine şahitlik: Temsiliyet [Âl-i İmrân 3/140; Furkân 25/72]
7- Davetin sorumluluğuna şahitlik: Tebliğ [Ahzâb 33/45; Fetih 48/8]
8- Hukukun zorunluluğuna şahitlik: Adâlet [Nisâ 4/135; Mâide 5/8]
9- Hesabın hassasiyetine şahitlik: Mizan [Ra’d 13/43; Nahl 16/89]
10- Ceza ve mükâfatın hakkaniyetine şahitlik: Âhiret [Yâsîn 36/65; Fussilet 41/21]
لَمَّٓا اَحَسَّ ع۪يسٰى مِنْهُمُ الْكُفْرَ قَالَ مَنْ اَنْصَار۪ٓي اِلَى اللّٰهِۜ قَالَ الْحَوَارِيُّونَ نَحْنُ اَنْصَارُ اللّٰهِۚ اٰمَنَّا بِاللّٰهِۚ وَاشْهَدْ بِاَنَّا مُسْلِمُونَ
“Îsâ, onların inkârlarını sezince, “Allah yolunda yardımcılarım kim?” dedi. Havariler, “Biziz Allah yolunun yardımcılarıyız. Allah’a iman ettik. Şahit ol, biz müslümanlarız” dediler.” (Âl-i İmrân 3/52)
رَبَّنَٓا اٰمَنَّا بِمَٓا اَنْزَلْتَ وَاتَّبَعْنَا الرَّسُولَ فَاكْتُبْنَا مَعَ الشَّاهِد۪ينَ
“Rabb’imiz! Senin indirdiğine iman ettik ve Peygamber’e uyduk. Artık bizi (hakikate) şahitlik edenlerle beraber yaz.” (Âl-i İmrân 3/53)
وَاِذَا سَمِعُوا مَٓا اُنْزِلَ اِلَى الرَّسُولِ تَرٰٓى اَعْيُنَهُمْ تَف۪يضُ مِنَ الدَّمْعِ مِمَّا عَرَفُوا مِنَ الْحَقِّۚ يَقُولُونَ رَبَّنَٓا اٰمَنَّا فَاكْتُبْنَا مَعَ الشَّاهِد۪ينَ
“Peygamber’e indirileni dinledikleri zaman hakikate dair bilgileri bulunduğundan dolayı gözlerinden yaşlar boşandığını görürsün. Derler ki: “Rabb’imiz! İman ettik, bizi hakka şahitlik edenlerle beraber yaz.” [Mâide 5/83]
Nasıl şahitler defterine yazılırız?
1- Tevhidi iyice anlar ve içselleştirirsek
2- Vahye kayıtsız ve şartsız iman edip teslim olursak
3- Peygamberin yolunu yol olarak edinirsek
4- Davamızı sadece ve sadece İslâm olarak belirlersek
5- Şartlara değil ilkelere sâdık kalarak yaşamaya çalışırsak
Programımız Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın konferansının ardından yapılan toplu dua ile nihayete erdi.