Yirminin üzerinde editör ve 200’e yakın yazarın bir araya gelerek oluşturduğu İslâm Tarihi ve Medeniyeti Külliyatı 11 Kasım 2018 Pazar günü düzenlenecek olan “İslâm Tarihi ve Medeniyeti Sempozyumu” ile okuyucuyla buluşuyor. İstanbul Fatih İBB Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan sempozyumda eserin tanıtımı yapılacak. Bu alanda araştırma yapanlar için temel kaynak mahiyetini taşıyan eserin 250’ye yakın konu başlığı ile oldukça hacimli bir çalışma olduğu anlaşılıyor. Yazılar 200’e yakın harita, 1000’in üzerinde görsel ve onlarca tabloyla desteklenmiş. Her cildin sonunda kronoloji, dizin ve zengin bir kaynakça bulunuyor.
Siyer Vakfı ve İslâm Tarihçileri Derneği’nin ortaklaşa yürüttüğü projede tamamen ülkemizin üniversitelerinin İlâhiyat, Tarih ve Edebiyat fakültelerinde görev yapan akademisyenlerimizin telif yazıları yer alıyor. Uzun yıllardır İslâm Tarihi alanında çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Mehmet Şeker, Genel Koordinatörlüğünü üstlendiği projenin önemine dikkat çekerek: “İslâm Tarihi ve Medeniyeti projesi aslında Türkiye’de eksikliği hissedilen bir konuydu. Başlattığımız bu projede Türkiye’nin farklı Üniversitelerinden araştırmacılar, kaleme aldıkları konular çerçevesinde geniş bir araştırma yaparak editörlere teslim etti. Birlikte hareket etmenin bereketiyle böylesine bir külliyat yayın dünyasına kazandırıldı. İnşallah bizlerden sonra gelecek genç kuşaklar İslâm Tarihi ve Medeniyeti eserine mühim katkılar yapacak ve daha iyi bir geleceğin inşası için Tarih’i önemseyeceklerdir.” dedi.
15 cilt ve 10 bin sayfadan oluşan İslâm Tarihi ve Medeniyeti külliyatının basımını Siyer Yayınları üstlendi. Projenin ilerlemesinde büyük emekleri olan Siyer Vakfı’nın onursal başkanı Muhammed Emin Yıldırım, “Beşeri ideolojilerin etkisinde kalan Ümmet-i Muhammed’in içinde bulunduğu varoluşsal krizden kurtulabilmesi ve cehalet zincirlerini kırabilmesi için bilime ihtiyaç duyulduğunu fakat akademi ve halk arasındaki iletişimin sağlıklı bir şekilde kurulabilmesi için kolektif bir bilinç ve sistematik bir sürecin işletilmesi gerektiğini” söyledi. Yıldırım: “Siyer Vakfı ve Siyer Yayınları’nın da akademi ve halk arasında bir köprü vazifesini gördüğünü” söyledi.
Siyer Yayınları editörü Muhammed Ali Alioğlu bizlerle şunları paylaştı: “2016 yılı itibariyle yayın aşamasına geçen eser, Hz. Peygamber dönemi ile başlayarak Cumhuriyet’in kuruluşuna kadar geçen 14 asırlık İslâm tecrübesinin 3 kıtaya yayılan serüvenini akademik titizlik ile ele alıyordu. Görebildiğimiz kadarıyla yalnızca bir eksik yönü vardı, o da harita, resim ve görsellik eksikliği… Yeni dönemde okuyucunun eserden daha fazla istifade edebilmesi, geniş halk kitleleri için eserden istifadeyi arttırma adına yaklaşık 2 yıllık bir süreçte, pek çok kaynak taranarak harita, resim ve görseller temin edilmeye çalışıldı. Yabancı kaynaklardan elde ettiğimiz haritaların ise editör hocalarımızın denetiminde Türkçeleştirmeleri yapıldı. Bu yönüyle çalışma, ayrıcalıklı bir seviyeye kavuşmuş oldu. Ayrıca her görselin altına yerleştirdiğimiz karekod uygulaması ile okuyucu, eserde yer alan harita, resim ve benzeri görsellerin farklı boyut ve renklerdeki daha detaylı hallerine kolaylıkla ulaşabilecekler. Kısaca söylemek gerekirse bu eserin hem içerik hem de baskı kalitesi bakımından ülkemizdeki nitelikli eser ve yayıncılık alanında belli bir seviyeye ulaşıldığının önemli bir göstergesi olacağını düşünüyoruz.”
11 Kasım 2018 Pazar günü saat 09.30’da İstanbul Fatih İBB Ali Emiri Kültür Merkezinde başlayacak olan İslâm Tarihi ve Medeniyeti Sempozyumu’nun açılış konuşmalarında başta Prof. Dr. Mehmet Görmez (Diyanet İşleri Eski Başkanı) ve Prof. Dr. Ali Muhiddin Karadaği (UMAD İslam Dünyası Âlimler Birliği Genel Sekreteri) olmak üzere birçok değerli katılımcı bulunacaktır. Sempozyumda ise Prof. Dr. Mustafa Fayda, Prof. Dr. Adnan Demircan, Prof. Dr. Rıza Savaş, Prof. Dr. Hanefi Palabıyık, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ve birçok akademisyen sunumlarını yapacaklar.