6- Hind binti Ebi Ümeyye: Ümmü Seleme künyesi ile meşhur olan bu annemiz, gerçekten birçok farklı açıdan tanınıp, örnek alınması gereken bir İslam hanımıdır. İlim, mücadele, fedakârlık, sadakat ve vefa üzerine bina ettiği 85 yıllık bereketli hayatından bizlere sayılamayacak kadar güzel miraslar bırakmıştır. Efendimiz’in zevceleri içerisinde okuma bilen birisi olarak, 378 tane hadis rivayet etmiş ve ileride büyük bir İslam hukukçusu olacak kızı Zeyneb’in de ilk hocası olmuştur. Ümmü Seleme, Efendimiz’den önce, adı ilk Müslüman olan 10 kişi içerisinde sayılan Ebu Seleme ile evlenmişti. Eşi ile beraber daha ilk yıllarda iman eden Ümmü Seleme, kabilesi olan Benî Mahzûm’un baskı ve işkenceleri altında inlemiş, daha sonra Habeşistan’a hicret etmek zorunda kalmıştı. Bir ana için dayanılması en zor olan, çocuğu ile sınanma gibi tablolarla imtihan edilmişti. Mekke’nin zorlu 13 yılında tüm imtihanları yüzünün akı ve imanın büyüklüğü ile aşmış ve en sonunda da Medine’ye hicret etmişti. Eşi Ebu Seleme, Bedir’e ve Uhud’a katılmıştı. Uhud gazvesinde derin bir yara almış, sonra biraz iyileşir gibi olmuştu. Hicri 4. sene bir sefer için görevlendirilmiş, dönüşte de Medine’de vefat etmişti. Ebu Seleme geride hanımını dul, 2’si erkek, 2’si kız olmak üzerede 4 çocuğunu yetim olarak bırakmıştı. Efendimiz bu büyük İslam hanımının iman yolundaki bu gayretlerini, onure etme maksadı ile onunla evlenmişti.
Kabilesi: Benî Mahzûm (Mekke)
Evlilik Yaşı: 31
Evli Kaldığı Dönem: 6
Vefat Tarihi ve Yaşı: Hicri 60, 85 yaşında. (En son vefat eden annemizdir.)
7- Zeyneb binti Cahş: Efendimiz’in halası Ümeyme’nin kızı, büyük sahabî Abdullah ibn Cahş’ın kardeşi olan Zeyneb validemiz’in asıl ismi Berre’dir. Ona Zeyneb ismini veren bizzat Efendimiz’dir. Bu annemiz Kur’an’ın müdahil olduğu bir evliliğin sahibidir. Aişe validemizin dediği gibi; “nikâhı gökte kıyılmış” biridir. Zeyneb validemiz küçüklüğünden beri Efendimiz’e karşı içerisinde hep bir sevgi beslemişti. “Acaba bir gün benimle evlenir mi?” düşüncesi ile 35 yaşına kadar hiç kimse ile evlenmemişti. 35 yaşında iken Efendimiz’le evlilik konusunda istişare ettiğinde, Allah Resulü evlatlığı olan Zeyd ibn Harise ile evlenmesini ona tavsiye etmişti. Zeyneb validemiz içerisindeki taşıdığı duyguların zorluğuna rağmen, Efendimiz’in tavsiyesi gereği, Zeyd ile evlenmişti. Bir yıl süren bu evlilik bir türlü güzel bir halde yürümemiş, en sonunda Kur’an yaygın olan bir Arap geleneğini iptal etme maksadı ile Efendimiz’in evlatlığı olan ve o güne kadar Zeyd ibn Muhammed diye anılan, Zeyd’in hanımını, ondan boşatıp; Efendimiz’le evlendirerek, evlatlık müessesinin hukukunu yeniden düzenlemişti. Zeyneb validemiz, annelerimiz içerisinde en fazla Allah yolunda infak etme özelliğine sahipti. Bugünün dünyasında hanımlarımızın kermes adı altında kurdukları hayır çarşılarına benzer bir halde el emeği, göz nuru dökerek yaptığı nice şeyleri pazarda sattırır ve elde edilen parayı da fakir, fukaraya infak ederdi. Allah yolundaki bu emeği ve gayreti her zaman Efendimiz tarafından takdir edilir ve herkese örnek olarak gösterilirdi.
Kabilesi: Benî Abdişems (Mekke)
Evlilik Yaşı: 36
Evli Kaldığı Dönem: 5
Vefat Tarihi ve Yaşı: Hicri 20, 53 yaşında.
8- Cuveyriyye binti el-Haris: Hendek gazvesinin hemen öncesinde Efendimiz Benî Mustalık’ın, Müslümanlara saldırı hazırlığında olduğunun haberini alır ve bu kabile üzerine bir sefer düzenler. Bu sefer sırasında çıkan savaşta Müslümanlar galip gelir ve birçok ganimet ve esir elde ederler. Bu esirlerden bir tanesi de kabile reisi el-Haris’in kızı, Musafi b. Safvan’ın eşi, Cuveyriyye’dir. Efendimiz, babasını ve kocasını yitirip, esir düşen Cuveyriyye validemizi serbest bıraktırır; sonra konumunu gözeterek, ona evlilik teklif eder, o da memnuniyet ile kabul eder. Cuveyriyye validemiz ile gerçekleştirilen bu evlilik, tüm Benî Mustalık’ı imana taşır. Sahabe bu evliliğin hatırına elde ettikleri tüm esirleri salıverirler. Annelerimiz içerisinde özellikle ibadet konusunda örnek bir hanım olan bu validemizin hayatından, örnek alacağımız çok güzel tablolar vardır.
Kabilesi: Benî Mustalık
Evlilik Yaşı: 24
Evli Kaldığı Dönem: 5
Vefat Tarihi ve Yaşı: Hicri 50, 65 yaşında.
Muhammed Emin YILDIRIM