Üç aylar; hicrî yılın yedinci ayı olan Receb-i Şerîf, sekizinci ayı olan Şâban-ı Muazzama ve dokuzuncu ayı olan Ramazan-ı Mübâreke’den oluşur. Peki, üç ayların önemi nedir? Üç aylar; rahmet, mağfiret ve bereket meltemlerinin estiği, manevî iklimin yoğunlaştığı mübarek bir zaman dilimidir. Allah Resûlü’nün (sas) hayatında, üç ayların ne kadar önemli olduğunu açık bir şekilde görebiliyoruz.
1. Üç Aylar, Muhasebe Mevsimidir
Allah Resûlü (sas) üç ayları bir muhasebe mevsimine dönüştürmüştür. Manevî bir rahmet mevsimi olan bu zaman diliminden en iyi şekilde istifade edebilmek için kişinin kendi hayatını muhasebe etmesi gereklidir. Allah Resûlü (sas), sahâbe efendilerimize bu konuda çeşitli uyarılarda bulunmuş, kendilerini hesaba çekmeleri gerektiğini hatırlatmıştır.
2. Üç Aylar, Heyecan Mevsimidir
Asr-ı Saâdet, dinî heyecanın zirve yaptığı bir zaman dilimidir. Ancak üç aylar geldiğinde bu heyecan, katlanarak artar. Peygamberimiz (sas), hem kendisinde hem de sahâbe arasında bu heyecanı artırmış, üç ayları dinî bir heyecan ve hazırlık mevsimi olarak değerlendirmiştir.
3. Üç Aylar, Cihat Mevsimidir
Allah Resûlü (sas), üç ayları cihat için bir vesile olarak kullanmıştır. Cihat; İslam ile insan arasındaki engelleri kaldırma gayretidir. Tebliğ, davet, emr-i bi’l-maruf ve nehyi ani’l-münker gibi faaliyetler bu cihat kapsamına girer. Efendimiz (sas), üç ayları bu gayretlerin daha da yoğunlaştırıldığı bir zaman dilimi olarak değerlendirmiştir.
4. Üç Aylar, Nafile İbadetleri Artırma Mevsimidir
Peygamber Efendimiz (sas), Ramazan’a bir hazırlık olsun diye Receb ve Şâban aylarında nafile ibadetlerini artırmıştır. Aişe annemizden nakledilen rivayetlere göre Efendimiz (sas), Receb ve Şâban aylarının büyük kısmını oruçla geçirmiştir. Bununla birlikte sadaka ve diğer hayırlı ameller de bu ayların bereketini artırmak için ihmal edilmemiştir.
5. Üç Aylar, Kardeşlik Mevsimidir
Allah Resûlü (sas), üç ayları kardeşliği pekiştirmek için değerlendirmiştir. Ev ziyaretleri, iftar davetleri ve sahâbe ile kurulan birebir ilişkiler bu dönemde daha da yoğunlaşmıştır. İslam toplumunun temel harcı olan kardeşlik duygusunu güçlendirmek için Peygamberimiz (sas), bu zaman dilimlerini özellikle değerlendirmiştir.
6. Üç Aylar, Aileyi Şenlendirme Mevsimidir
Peygamberimiz (sas), üç ayları aile bağlarını güçlendirmek için bir vesile olarak kullanmıştır. Hanımları ve çocukları ile bir araya gelmiş, onlarla vakit geçirmiş, aile içindeki muhabbeti artıracak adımlar atmıştır. Bu, İslam’da ailenin önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir.
7. Üç Aylar, Kur’an Mevsimidir
Üç aylar, özellikle Kur’ân’la meşguliyetin arttığı bir zaman dilimidir. Ramazan, Kur’ân ayıdır ve Receb ile Şâban, Ramazan’a bir hazırlık dönemi olarak değerlendirilmiştir. Allah Resûlü (sas), bu aylarda Kur’ân tilavetini artırmış ve sahâbeyi de bu yönde teşvik etmiştir.
Sonuç Olarak:
Peygamberimiz (sas), üç ayları en güzel şekilde ihya etmiş ve bu ayların manevi iklimini hem kendisi yaşamış hem de sahâbesine yaşatmıştır. Her gün Allah’ın rahmetiyle dolu olsa da bazı gün ve gecelerin, bazı zaman dilimlerinin manevî feyzinin daha fazla olduğunu da bizlere öğretmiştir.
Üç ayların başında Efendimiz’in (sas) şu duasını hatırlayalım:
“Allah’ım! Receb ve Şâban aylarını hakkımızda mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.”
Bu mübarek ayları en iyi şekilde değerlendirip, rahmet mevsiminden nasiplenmeyi Allah cümlemize nasip etsin.