Hz. Peygamber’in (sas) hayatını öğrenmek büyük, küçük bütün insanlar için gereklidir. Zira âlemlere rahmet olan Allah’ın Elçisi’nin (sas) getirdiği mesaj, insanlığın kurtuluşunun yegâne yoludur. Allah Elçisi’nin bu mesajı nasıl anladığı ve yaşadığı, bizim için önemlidir.
İşte bu önemden dolayı Siyer Vakfı ve Siyer Yayınları, Peygamberimizi (sas) ve O’nun elinde yetişen Sahâbîleri çocuklarımıza doğru bir şekilde anlatmak amaçlı eserler hazırladı. Bu eserlerle birlikte bir panel tertip ederek konunun anlaşılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. Panel, 13 Ekim 2017 Cuma Saat 10.30’da başlayıp öğleden önce ve sonra olmak üzere 2 oturumlu olarak gerçekleştirilecek.
İlk oturumda Uzman Psk. Danışman Pınar Koç Yıldırım “Peygamberimizi ve Sahâbîleri Çocuklarımıza Anlatırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?” başlığında meselenin pedagojik/psikolojik boyutunu ele alan bir sunum gerçekleştirecek. Çocuk Edebiyatçısı Bestami Yazganın ise “Peygamberimizi ve Sahâbîlerini Çocuklara Nasıl Sevdirerek Anlatmalıyız?” başlığında bir sunumu olacak. Öğleden önceki oturumun son sunumununda Ressam-Çizer Gökhan Gülkan “Peygamberimizin ve Sahâbîlerin Çizgi Dünyasına Aktarımı” başlıklı sunumunu gerçekleştirecek. 1. Oturumun moderatörlüğünü Siyer Yayınları Başkanı Ömür Yıldırım yapıyor.
Saat 14.30’da başlayacak 2. Oturumun Moderatörü ise Prof. Dr. Adnan Demircan. Bu oturumda Yrd. Doç. Dr. Mahmut Kelpetin “Çocuklarımıza Peygamberimizin Hayatı Nasıl Anlatılmalı?”, Prof. Dr. Adem Apak “Çocuklarımıza Peygamberimizin Ahlakı Nasıl Anlatılmalı?”, Muhammed Emin Yıldırım “Çocuklarımıza Peygamberimizin Arkadaşlarını Nasıl Anlatmalı?”, Doç. Dr. Şaban Öz ise “Peygamberimizin Döneminde Yaşanmış Olayları Çocuklarımıza Nasıl Anlatmalı?” konulu sunumlarını gerçekleştirecektir.
Siyer Vakfı’nın bünyesinde tertip edilen I. Siyer Çalıştayı’nda alınan karar doğrultusunda, günümüzde Hz. Peygamber hakkında çocuklarımıza bilgi verirken onların seviyelerine uygun, yararlanabileceğimiz yeterli kitap bulunmamasını dikkate alarak yeni telif kitaplar hazırlanması Doç. Dr. Şaban Öz’ün teklifleriyle gündeme getirilmişti. Bu çalıştay kararları çerçevesinde, kitaplarda yer alması düşünülen metinlerin temel kaynaklardan yararlanılarak hazırlanması aşamasını Prof. Dr. Adem Apak, Doç. Dr. Şaban Öz, Yrd. Doç Dr. Mahmut Kelpetin ve Muhammed Emin Yıldırım hocalarımız üstlenmiş, onların hazırladığı metinlerin edebi uyarlaması işi de çocuk edebiyatçısı yazar Bestami Yazgan Bey’e tevdi edilmişti. Metinlerin yazımından önce bir kaç deneme yapılmış ve sonunda bir üslup üzerinde mutabakat sağlanarak metinlerin yazımına ve edebi uyarlamasına başlanmıştır.
Hocalarımızın kaleme aldığı, edebiyatçı-yazar Bestami Yazgan’ın gerekli tashih ve edebi redaksiyonundan geçmiş metinler Uzm. Psikolog Pınar Koç Yıldırım’ın değerlendirmesine sunulmuştur. Bu incelemelerin ardından söz konusu metinler Siyer Yayınları editörü Muhammed Ali Alioğlu tarafından tekrar okunarak, gerekli düzenlemeler yapılmak suretiyle çizer Gökhan Gülkan Bey’e ulaştırılmıştır. Onun hazırlamış olduğu eskizler tekrar incelenmek üzere metin yazarlarına gönderilmiş, onların gerekli tashih ve önerileri doğrultusunda çizimler yeniden ele alınarak son şekli verilmiştir.
Yaklaşık iki yıl süren bu çalışmalar sırasında hem çocuklarımızın dünyasına uygun bir anlatım hem de sahih bir bilgi vermeyi hedeflediğimiz kitapların her aşamasında gerekli özen gösterilmiş; eserin kaliteli bir baskı ile okuyuculara ulaştırılması için Siyer Yayınları oldukça özverili bir çalışma ortaya koymuştur.