ASR-I SAADET’TE RAMAZAN NASIL YAŞANIRDI?
Vahyin ilk muhatapları olan Sahabe neslinin hayatlarının her tablosu, bizler için çok önemlidir. Çünkü onlar bizlerin Müslümanlığımızın aynalarıdır. Biz ideal mümin duruşunun nasıl olması gerektiğini ancak onların hayatlarına bakarak öğrenebiliriz. İşte aramızdaki bu önemli bağdan dolayı o bahtiyarlar topluluğu bizlerin kökleri, her zaman ve mekânın yegâne rehberleridirler. Devamını okuyun…
RAMAZAN, SAHABE VE BİZ
Vahyin ilk muhatapları olan Sahabe neslinin hayatlarının her tablosu, bizler için çok önemlidir. Çünkü onlar bizlerin Müslümanlığımızın aynalarıdır. Biz ideal mümin duruşunun nasıl olması gerektiğini ancak onların hayatlarına bakarak öğrenebiliriz. İşte aramızdaki bu önemli bağdan dolayı o bahtiyarlar topluluğu bizlerin kökleri, her zaman ve mekânın yegâne rehberleridirler. Devamını okuyun…
RAMAZAN VE MUHASEBE
Nihayet kaçışı olmayan o hesap meydanına geldiklerinde; kulakları, gözleri ve derileri işledikleri amellere karşı onların aleyhlerine şahitlik edeceklerdir. Onlar derilerine: ‘Niçin aleyhimize şahitlik ettiniz?’ diye soracaklar. Derileri ise diyecekler ki: ‘Her şeyi konuşturan Allah, bizleri de konuşturdu. İlk defa sizi O yaratmıştı; şimdi de yine O’na döndürülüyorsunuz.’ Siz kulaklarınızın, gözlerinizin ve derilerinizin böyle aleyhlerinizde şahitlik edeceğini sanmıyordunuz. Yaptıklarınızın çoğunu Allah’ın bilmeyeceğini zan ediyordunuz. Zaten Rabbiniz hakkında beslediğiniz bu yanlış zan var ya, sizi mahveden ve ziyana uğratan da bu oldu. Şimdi eğer dayanabilirseniz, varacağınız yer dehşetli bir ateştir. Çok yalvaracaksınız bir daha dünya hayatına dönüp, Allah’ı razı ve hoşnut etmeye; ama artık dönüşü olmayan bir yoldasınız ve böyle bir imkânı bir daha elde edemeyeceksiniz.” (Fussilet Sûresi, 41/20–24) Devamını okuyun…
RAMAZAN İKLİMİ
İlahî kelam der ki: “Göklerde ve yerde her ne var ise O’na teslim olmuşlardır.” Aslında her Ramazan bu ilahî fermanın bir tefsiridir. Ramazan ilahî bir gündem olarak varlık alemine gelir ve iklimi ile tüm varlığı etkisi altına alır. Kimi o iklime isteyerek teslim olur; hazırlık yapar, on bir ayın sultanını hoş etmeye çalışır. Kimi de ona istemeyerek teslim olur; bir an önce bitmesini ister, her ne kadar bunu açıkça söylemese de hayatı ile bunu izhar eder. Peki böyle yapmak ile ne kazanır? Elbette ki hiçbir şey! Hatta bu ihsan-ı ilahiyyeye nankörlük ettiği için kınanır, cezaya müstehak olur. Devamını okuyun…
RAMAZAN ADAM OLMA AYIDIR
Kerim olan Rabbimizin sonsuz kerem ve lütfünün bir izharı olan on bir ayın sultanına yeniden kavuştuk. İlahî bir gündem olan Ramazan, tüm sahte gündemleri gölgede bırakarak varlık alemine geldiğinin müjdesini verdi. Bu müjdeyi doğru anlayanlar Ramazan’dan kazançlı çıkacakken, bu ilahî müjde ve tabi ki fırsatı anlayamayanlar büyük bir kayıp ile ellerindeki bu ikramı değerlendiremeyeceklerdir. Kaybedenlerden değil kazananlardan olmak için Ramazan’ın hakkıyla ihyası nasıl olmalıdır? sorusunu sormalı ve buna cevaplar aramalıdır. Hakkıyla bir ibadeti, bir dini hüküm ve sorumluluğu yerine getirebilmenin en önemli yolu öncelikle o vazedilen hükmün hikmet ve sebebini anlayabilmek, anlayabilmenin çabasını verebilmektir. Devamını okuyun…
EFENDİMİZİN RAMAZAN HAYATI
Resûl-i Ekrem Efendimiz ramazan ayını hasretle beklerdi. Üç aylara kavuşunca sevinir; receb ayında -her zamankinden çok- oruç tutardı. Şa’bân ayının ise tamamına yakınını oruçla geçirir ve:
“Ramazan ayına hürmeten şaban ayında oruç tutmak daha faziletlidir.” buyururdu. Fakat ramazanı karşılamak maksadıyla bir iki gün öncesinden oruç tutmayı doğru bulmazdı. Yolunu gözlediği sevgiliye, ramazana kavuşunca, vuslatın verdiği haz ve neşeyle mübarek ayın feyzini coşkuyla anlatırdı. Şöyle buyururdu: Devamını okuyun…
PEYGAMBERİMİZİN DİLİNDEN RAMAZAN
Hadisçi Muhammed İbni İshak İbni Huzeyme (311/923), Ramazanın fazileti ile ilgili olarak “eğer haber sahihse” kaydıyla Selmân-ı Fârisî radıyallahu anh’ın şöyle dediğini nakletmektedir:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve selem bize Şa’bân ayının son günü bir hutbe irâd etti ve şöyle buyurdu:
“Ey Müslümanlar!
Büyük ve mübârek bir ayın gölgesi üzerinize düştü. Bu, içinde “bin aydan daha hayırlı olan” Kadir Gecesi’nin bulunduğu bir aydır.
Bu ay, Allah Teâlâ’nın, gündüzlerinde orucu farz; gecelerinde teravih namazını nâfile olarak meşru’ kıldığı (mübârek) bir aydır. Devamını okuyun…
AİLE VE RAMAZAN
HER ŞEY BİR RAMAZAN’DA BAŞLADI!
İNSAN RAMAZAN’IN DEĞER VE KIYMETİNİ ANLARSA!
NEBEVÎ MİRAS’TA KUR’AN AYI RAMAZAN!
HZ. PEYGAMBER’İN (SAS) HAYATINDAN RAMAZAN MESAJLARI
ÖTEKİ HAYATI KAZANMANIN BÜYÜK BİR FIRSATI RAMAZAN!
KENDİ ELLERİNİZLE KENDİNİZİ TEHLİKEYE ATMAYIN!
ORUCUN EN BÜYÜK KAZANCI: TAKVA
EFENDİMİZİN RAMAZANLARI
MUSANIN ASASI
RAMAZAN VE MUHASEBE