Hz. Peygamber’in (sas) mübarek hayatının daha iyi anlaşılması ve Siyer ilminden en üst düzeyde istifade edilmesini sağlamak maksadıyla Muhammed Emin Yıldırım Hocamız’ın kaleme aldığı Suffa Meclisleri Siyer Bilinci Dersleri eseri genişletilmiş yeni tasarımlı baskısı yayınlarımızın arasından çıktı. Hocamız eserin ön sözünde içerik ve muhtevaya yönelik aktardığı bilgiler ışığında eseri şöyle takdim etmektedir:
“Hz. Peygamber’in (sas) kutlu hayatı olan siyer, bir Müslüman için gerçekten çok büyük ehemmiyet arz eden bir alandır. Kulluk için yaratılan insan, bu kulluğun en ideal halini elbette peygamberlerden ve son peygamber olan Efendimiz’den (sas) öğrenecektir. Böyle olduğu için, Kur’ân’ın ve Nübüvvet mesajlarının ilk muhatapları olan sahâbe nesli, Hz. Peygamber’in (sas) dünyasına ait ne varsa, bu bilgileri çok önemsemiş, daha sonraki süreçte de bunları talebeleri ve ikinci hayırlı nesil olan tabiîne aktarmış, onlar da kendilerinden sonra gelenlere bu mirası ulaştırarak, o kıymetli hazinelerin günümüze kadar ulaşmasını sağlamışlardır.
Hakikaten Hz. Peygamber’in (sas) kutlu hayatına dair bilgiler, tarihte hiçbir şahıs ve dönem ile kıyaslanamayacak kadar ciddi bir müktesebata ulaşmıştır. Şu an kütüphanelerimizde, o döneme dair binlerle, hatta yüz binlerle ifade edilecek kadar kitap mevcuttur.
Bugün genelde tüm Kur’ân ilimlerinin, özelde ise tefsir ilminin, hadis ve sünnet ilimlerinin, fıkıh ve hukuk ilminin, ahlâk ve zühd alanına giren ilimlerin; akaid ve kelam ilminin ve daha nice alanların siyer ilmiyle ciddi bir irtibatı vardır. Hâl böyle olunca, siyerin ehemmiyet ve değeri daha da artmaktadır. Böyle bir seviyede olmasına rağmen tarih boyunca siyer ilmi bazı sebeplerden dolayı bağımsız bir ilim dalı olarak ele alın(a)mamış, diğer ilimlerle olan sıkı irtibatı nedeniyle o ilimler içerisinde yer almıştır. Hadis ve İslâm Tarihi ilimlerinin bir alt disiplini olarak varlığını sürdüren siyer, son yıllarda gelinen noktada daha fazla ağırlığını hissettirmiş ve bağımsız bir ilim dalı olarak değerlendirilmesi konusunda gündem olmaya başlamıştır.”
Siyer Bilinci Dersleri, Muhammed Emin Yıldırım Hocamız’ın 15 yılı aşkın bu alanda yaptığı okuma ve çalışmaları neticesinde derlediği bilgiler ışığında hazırladığı siyer ilmi adına bir “usûl” denemesi olmuştur. Aynı zamanda eser, Suffa Meclisleri projesinin bu yılki müfredatında ders kitabı olarak da takip edilecektir.
Siyer Bilinci Dersleri’nin Muhtevası
Siyer Bilinci Dersleri, diğer Suffa Meclisleri müfredatı gibi 32 dersten oluşmaktadır. Dersler, konu bağlamında esasen üç ana bölüme ayrılmıştır.
Birinci Bölüm: 1-13. dersler, bir yönüyle bir usûl denemesi de olabilecek “Neden ve Nasıl Siyer Öğrenmeliyiz?” sorularına cevap aranan derslerdir. 13 ders boyunca, bu konuda birçok mesele ele alınmış, siyerden daha fazla istifade etmek için nelere dikkat edilmesi gerektiği nazarlara verilmiştir. 14. ders, ara bir ders sayılabilir. Bu derste özellikle câhil ve câhiliye kavramı üzerinde durulmuş, bir yönü ile okuyucu Siyer Coğrafyası konusuna hazırlanmıştır.
İkinci Bölüm: 15-27. dersleri arası, Siyer Coğrafyası konusu işlenmektedir. Kitabın en geniş bölümünü oluşturan bu kısımda, Hz. Peygamber’in (sas) kutlu hayatının geçtiği o zemin birçok farklı yönüyle ele alınmaya çalışılmıştır. Coğrafyanın özelliklerinden Kâbe’nin tarihine, Zemzem’in tarihçesinden bölgenin iklimine, beklenen son peygamber olgusundan, bölgenin sosyal yapısına, kültürel yapıdan bölgede var olan dinî grupların inanç ve yapılarına kadar birçok konu bu bölümde ele alınmıştır.
Üçüncü Bölüm: 28-32. dersleri arası, “Görev ve Sorumlulukları Açısından Hz. Peygamber” kısmıdır. Bu son 5 derste detaylı denilebilecek bir düzeyde, Hz. Peygamber’in (sas) tebyîn, tebliğ, davet, talîm ve tezkiye vazifeleri işlenmektedir. Bu bölümde özellikle Hz. Peygamber’in (sas) ümmeti ile arasında olan hukukun ne olması gerektiği konusunda mesajlar verilmeye çalışılmıştır.
Bu önemli esere ulaşmak isteyenler www.siyerkitap.com internet adresinden veya 0212 544 76 96 nolu telefondan irtibata geçebilirler…
Yayınlanan bu yeni eserlerimizin okuyucularımıza müjde, ilim dünyamıza katkı olması temennisiyle…