2014-2015 Dönemi Medresemiz, dopdolu bir programla, talebelerimizin yoğun bir katılımı ve heyecanla başladı.
Bu sene, Mahmut Karakış Hocamız, hadis derslerinde, Efendimiz’in (sas) kutlu beyanları ile cennetle müjdelenen sahabîlerin rivayetlerini işleyecek. Sadece Aşerei Mübeşşere değil, Sabit b. Kays, Bilal b. Rebah, Abdullah b. Selam, Hasan b. Ali ve daha nice sahabî efendilerimizi hem tanıtacak, hem rivayetlerini aktaracak.
Şerafettin Kalay Hocamızın bu seneki ders başlığı İslam Hukuk Tarihi olacak. Hocamız, Hukuk’un manası ve tarifi ile başlayıp, 26 ders boyunca, Asr-ı Saadet döneminden, günümüze kadar bu kıymetli yürüyüşü bizlere anlatacak. Hocamızın derslerinden bazıları şunlar olacak: Sünnetin Önemi, Sahabî Devri, Emevlier Devri, Mezheplerin Ortaya Çıkışı, Fıkhî Mezhepler, Günümüzde Oluşan Zihniyetlere Bakış ve Değerlendiriş.
Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın siyer dersleri bu sene 15 günde bir olacak. Çok önemli konuları bize anlatacak olan Hocamız, “En Güzel Örnek, En Kamil Rehber: Hz. Peygamber (sas)” dersi ile başlayacak. Ondan sonra, “Bir Evlat Olarak Hz. Peygamber, Bir Genç Olarak Hz. Peygamber, Bir Baba Olarak, Hz. Peygamber, Bir Muallim Olarak Hz. Peygamber, Bir Devlet Başkanı Olarak Hz. Peygamber, Bir Ordu Komutanı Olarak Hz. Peygamber” gibi başlıklar altında dersleri bizlere yapacak.
Medresemizin bu seneki yeni siması ülkemizin tefsir alanında önemli bir yeri olan Mahmut Toptaş Hoca olacak. Hocamız bize Tefsir Dersleri başlığında 4 ders yapacak. Özellikle namaz sürelerinin tefsirlerini işleyecek olan Hocamız, tefsir ile alakalı bilinmesi gereken meselelere de değinecek. Hocamızın 4 dersinin başlıkları şöyledir: Fatiha Sûresi’nin Tefsiri, Fil,Kureyş,Maun Sûrelerinin Tefsiri, Kevser, Kafirrun, Nasr Sûrelerinin Tefsiri, İhlas, Felak, Nas Sûrelerinin Tefsiri.
Sünnet Bilinci derslerimizin bu seneki hocası, hepinizin çok yakından tanıdığı bir isim olan, Zekeriya Güler Hocamız. Hocamız da bize 4 ders boyunca Sünnet ve Hadis konusunda çok önemli dersler yapacak. Hocamızın derslerinin başlıkları şöyle: Hadisleri Doğru Anlamanın Yolları, Yanlış Anlaşılan Bazı Hadisler Üzerine, Toplumsal Ahlakın İnşasında Sünnetin Yeri ve Selefilik, Tevessül ve İstiğna Meselesi.
Bilinç Dersleri diye bu sene başlattığımız ders silsilemizde, 4 dersten oluşuyor. Ancak bu 4 dersi, sahasında yetki olan 4 önemli Hocamızdan dinleyeceğiz. Bu dersler ve hocalarımı ise şunlar olacak
Tahsin Görgün Elmalılı Hamdi Yazır’ın Tefsiri ve Onun İlim Felsefesi
Faruk Beşer Kur’an İslam’ı (mı?)
Ebubekir Sifil Kur’an Müslümanlığı mı, Meal Müslümanlığı mı?
Yusuf Kaplan Kur’an’ın Asıl, Sünnetin Usûl Olması
Medresemizin ilk haftasında Mahmut Karakış Hocamız, “Hadis Edebiyatı Türleri” dersini işledi.
Şerafettin Kalay Hocamız, “Hukuk, Manası ve Tarifi” başlığında, Fıkhın ve Usulü Fıkhın Mana ve Tarifi, İlk Vahiy ve Devamı, Mekke devrinde Fıkıh ve Usul konularını işledi.
Muhammed Emin Yıldırım Hocamız ise, Siyer Derslerinde; “En Güzel Örnek, En Kamil Rehber: Hz. Peygamber (sas)” başlığında, Efendimiz’in (sas) örnek ve rehberliğinin alan ve etkilerini işledi.
EN GÜZEL ÖRNEK, EN KAMİL REHBER: HZ. PEYGAMBER (sas)
“Allah rızasından başka maksatla ilim öğrenen Cehennemdeki yerine hazırlansın.” (Tirmizi, İlim, 6)
“Kim ilmi (Allah rızası için değil) sırf alimlere karşı övünmek veya sefih olanlarla meclislerde mücadele etmek için öğrenirse o ateştedir.” (Heysemi, Mecmau’z-Zevaid, 1/183-184)
“Andolsun ki, Resûlullah, sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.” (Ahzab Sûresi, 21)
Üsve; örnek anlamına gelir. Bu kelimenin kök anlamı ise; bir şeyi tedavi etmek, bakım yapıp onarmak ve asli haline döndürmektir.
Hasene; ise en güzel, en yetkin ve en nitelikli anlamlarına gelir.
O halde iki kelimeyi yan yana getirdiğimizde şöyle bir anlam ortaya çıkar: En güzel, en yetkin, en mükemmel, en kamil, model ve örnek…
Kur’an bazı hikmetlerden ve sebeplerden dolayı hayatın tüm alanlarında insanlığa örnek olabilecek iki şahsiyeti üsvetün hasenetün diye nitelendirmektedir. Bu iki şahsiyet Hz. İbrahim ve Hz. Muhammed’dir. (İkisine de selam olsun)
Ahzab 21. ayetin sebeb-i nüzulleri…
“Sebebin hususiliği, hükmün umumiliğine mâni değildir.”
Ahzab Sûresi’nin ilk 20 ayetinin çerçevesinde alınması gereken beş mesaj:
1- Hakikati savunmada tek başına kalsan bile, en güzel örnek olan Hz. Peygamber gibi inkar ve nifak ehlinden yüz çevirip, hakkın yanında yer almalısın.
“Ey Peygamber! Allah’tan kork, kâfirlere ve münafıklara boyun eğme. Elbette Allah her şeyi bilmekte ve yerli yerince yapmaktadır.” (Ahzab, 1 )
2- İslam’ın inanç sistemine aykırı olan, yapıldığı zaman sosyal yaralara sebebiyet veren her türlü gelenek ve görenekten en güzel örnek olan Hz. Peygamber gibi uzak durmalısın.
Zihar geleneği…
Evlatlık Meselesi…
3- Bütün dünya senin inancına düşman olsa ve seni yok etmek için seferber olsa, Hz. Peygamber gibi, “Hasbunallah ve nimel vekil” demeli, sarsılmadan mensup olduğun davayı temsil etmelisin.
Hendek Gazvesi 9. ayetten itibaren
4- İnkarcılar önden, münafıklar arkadan sana saldırsa ve seni yok etmek için her türlü yolu, yöntemi kullansa, Hz. Peygamber gibi ölümü öldürmeli, bu davanın asıl sahibinin Allah olduğunu unutmamalısın.
5- Küfrün tek millet olduğunu, imana karşı farklılıklarını bir tarafa bırakıp birleşebileceklerini iyice bellemeli, Hz. Peygamber gibi müminleri birleştirmeli, tevhidin etrafında vahdet etmelisin.
Talebenin dikkat etmesi gereken 5 temel hak vardır.
Nedir bunlar?
1- İlmin hakkı
2- Talebeliğin hakkı
3- Muallimliğin hakkı
4- Mektebin hakkı
5- Yol arkadaşlarının hakkı
- İlmin hakkı, ameldir; öğrendiklerinle amel et ki, bilginin hamalı değil sahibi olabilesin; seni cennete ulaştıracak burakına binebilesin.
- Talebeliğin hakkı, istikrar ve azimdir; kalbini, aklını, bedenini dağınıklıktan kurtar ki, basamakları birer birer çıkabilesin.
- Muallimliğin hakkı, merhamettir; talim ve terbiyenin temeline merhameti yerleştir ki, adam olasın ve adam gibi adamlar yetiştirebilesin.
- Mektebin hakkı, vefadır; vefa sana öğretilen hakikatleri temsil edebilmektir, temsiliyet gayretini ziyadeleştir ki, bulunduğu yerleri Suffalara çevirebilesin.
- Yol arkadaşlarının hakkı, sadakattir; ne olursa olsun dostuna el uzat ki, onu düştüğü yerden kaldırıp, cennete beraberce yürüyebilesin.