Muhammed Emin Yıldırım Hocamız geçtiğimiz günlerde düzenlenen “Ramazanla Diriliş” programı için Sarıyer İBB Kültür Merkezi’ndeydi. Programda konuşan Hocamız, Allah Resulü (sas) Ramazana nasıl hazırlandığını ve Ramazanlarını nasıl geçirdiğini anlattı.
Bizim bir tek örnek ve önderimiz olduğunu onun da Hz. Peygamber (sas) olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, “Konu Ramazan olunca, hayatımızın her alanında olduğu gibi yine bakacağımız yer Efendimiz’in (sas) hayatıdır.” dedi.
Ramazana Allah Resulü (sas) ve onun elinde yetişen sahabe nesli gibi hazırlanamazsak bu ayın bize yetmeyeceğini belirten Hocamız, cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı bu aydaki fırsatları kaçırmamamız gerektiğini vurguladı.
Efendimizin (sas) hayatında 9 Ramazan, toplam 266 Ramazan günü olduğunu söyleyen Muhammed Emin Yıldırım Hocamız, Allah Resulünün 266 günlük Ramazanından 3 kavramı bizlere aktardı ve bu kavramların Efendimizin (sas) hayatındaki yerlerine dair detayları bizlerle paylaştı.
– Cehd
– Cihad
– Cenk
Cehd: Cehd gayret, azim, çaba demektir. Efendimizin hayatında olduğu gibi hayatımıza Ramazan ile birlikte cehd de girmeli, Ramazan fırsatını değerlendirme adına farklı bir gayret içinde olmalıyız.
Cennetin 7 kapısı vardır. Onlardan birinin adı Reyyandır ve buradan girenler oruçlu olanlardır. Aç kalanlar değil, orucu Allah Resulünün (sas) gösterdiği gibi tutanlar, oruçlarına cehd katanlar…
Cihad: Cihad cenk demek değildir. İnsan ile İslam arasındaki engellerin kaldırılmasıdır. Öyleyse eğer Ramazanın en büyük mücadelesi İslam ile nefsimiz arasındaki engellerin kaldırılmasıdır.
Cenk: Efendimiz’in (sas) Ramazan günü 266 gündür ve bunun 66 günü sıcak bir sofranın başında geçmemiştir.
Hicri 2. yılda Ramazan geliyor, İslam ordusu 7 Ramazan’da Bedir yolcusudur. Bedir’le başlayan bir Ramazan vardır hayatlarında. 2. Ramazanın başından sonuna kadar Uhud’a hazırlık vardır.
Efendimizin (sas) Ramazanlarına baktığımız zaman Ramazanın bir uyku ve eğlence ayı olmadığını, Ramazanın cihad, sefer, fetih, zafer ayı olduğunu anlarız.
Ramazana girmeden önce ciddi bir muhasebe yapılması gerektiğini vurgulayan Hocamız, Allah Resulünün gösterdiği gibi yapılan bir muhasebenin peşinden Ramazan için kazanılması ve yapılması gerekenleri de 10 maddede sıraladı.
1- Tevbe
Tevbe; günahtan yüz çevirmektir.
2- İstiğfar
İstiğfar; günahtan kalan izleri Allahtan af dileyerek temizlemektir.
3- Şuurlu bir Müslümanlık
4- Bilinçli bir niyet
5- Helalleşme
Allah Resulü (sas) ve sahabenin (ra) Ramazanını kendi Ramazanın kılmak istiyorsan, Ramazana helalleşmeden girme.
6- Makul bir hedef
Makul bir hedefte bir Müslüman sünnet üzere uyur, sünnet üzere yer, sünnet üzere hayatını tanzim eder.
7- Sadık dost
Sadık dost olmak ve sadık dost bulmak Ramazanın en büyük azıklarından bir tanesidir.
8- Sarsılmaz bir istikamet
9- Vahdet üzere bir hane
Evlerimizde vahdet yok. Şuan sokakların bu hali evlerimizin yansımasıdır. Vahdet’i evde sağlamalıyız.
10- Sarsılmaz bir sabır
Ramazan sabır ayıdır. En önemli azığı sabırdır. Bu ayda şeytanların azgınları bağlanır ama iki ayaklı şeytanlar yine serbest. İçimizde şeytanlaşmış nefis yine serbest. Bunlara karşı azığımızın sabır olması gerekir. Menzile ancak sabırla varılır.