Hassan bin Sabit Sinema Akademisi bu hafta renkli kişiliği ve kendine özgü sohbeti ile tanınan Münib Engin Noyan’ı ağırladı. ‘’Nasıl Bir Sinema Dili?’’ başlığında gerçekleşen ve oldukça verimli geçen seminerde, Noyan; sinemanın dayandığı temellerin genellikle karşılıklı menfaat olduğunu ve bir film üretileceği zaman filmin ana fikrinin bundan etkilendiğini, dolayısıyla günümüzde ekonomik çıkarlardan uzak özgün filmlerin üretilemediğini söyledi. Kendi hayatından da kesitler sunan M.Engin Noyan, bugün sinema ve televizyonun insanları sadece belli bir noktaya odakladığını ve bunun en önemli sebebinin ise arka plandaki ekonomik destekçilerin isteği olduğunu belirtti.
Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’in senaryo noktasında içerisinde çok ciddi kıssaları barındırdığına dikkat çeken Noyan, özellikle Yusuf Suresi’nin bir de bu gözle okunması gerektiğini söyledi. ‘’En güzel kıssa’’ olarak anlatılan Hz. Yusuf kıssasının, uzun bir kıssa olmasına rağmen Kur’an-ı Kerim’de oldukça öz ve konu bütünlüğünde hiçbir eksikliğe meydan vermeyecek tarzda harika geçişlerle anlatıldığını söyleyen Noyan, bunun sinema için çok ciddi bir örneklik olduğunu söyledi.
İslami bir filmin imkan ve yöntemlerinin neler olduğu konusunda bazı hususlara dikkat çeken Noyan, böyle bir filmin maddi yükümlülüğünü vakıfların üstlenmesi gerektiğini ve bu yapılırken de hiçbir gişe beklentisi içerisine girilmemesi gerektiğini belirtti. İslami bir sinemada kaynaklık açısından İslam Tarihinin çok önemli olduğunu, bir sinemacı gözüyle İslam Tarihi okunduğunda bir çok filme taş çıkartacak sahnelerin bulunduğunu söyleyen Noyan, verdiği Uhud Savaşı örneğinde Hz. Hamza’nın şehit edildiği sahnenin bu anlamda çok manidar olduğunu belirtti.
Yaklaşık bir buçuk saat süren seminerde M. Engin Noyan; genç sinemacılara önemli nasihatlerde bulunarak sinemada İngilizcenin çok önemli olduğunu ve mutlaka öğrenilmesi gerektiğini söyledi.