“Nebevî Şuurdan Medeniyet İnşasına” serlevhasıyla yayın hayatına başlayan Siyer Dergileri, kutlu rehberimiz Resûlullah’ın (sas) mübarek hayatını ve ashâbının örnek yaşamlarıyla hayat bulan asr-ı saâdeti çeşitli tarzlarda günümüze taşıma sevdasıyla yola revan oluşunun 5. yılına girmenin mutluluğunu yaşıyor.
Siyer Araştırmaları Dergisi
Siyer Akademik Dergisi (SAD) beş yılı geride bırakarak ilk günkü heyecanına yenilerini de katarak akademik alanda bilimsel, ilkeli ve özgün çalışmalar yapmaya devam ediyor.
Geniş bir okuyucu kitlesine hitap etme ve siyeri tüm alanlarda işleme arzusuyla yola başlayan siyer dergileri her yaştan ve meslekten kişilere ulaşarak 5. yılına erişti. Siyeri bilimsel çalışmalarda takip etmek isteyen okurlar için hazırlanan SAD, alanlarında uzman akademisyenlerin katılımıyla bugüne kadar 70 akademik makale yayınlayarak birçok atıf almayı başardı. Üstelik yayınlanan makaleler Harvard Library, New York University, Columbia University vb. kütüphanelerde ve Asos İndex, İsnad index, İSAM index gibi veri tabanlarında taranmaya başladı.
İstikrarlı duruşu ve kararlılığıyla 5. yıla ulaşmayı başaran SAD birçok akademik hayatın ihtiyacını da karşılamaya hazır hale geldi. Atama, doçentlik, profesörlük ve akademik teşvik gibi alanlarda puan sağlama yeterliliğine ulaşan dergi, uluslararası olma özelliğiyle önümüzdeki süreçte birçok akademisyenin işini kolaylaştıracaktır. Bu yıldan itibaren İsnad atıf sistemine geçilmesiyle, akademisyenlerin çalışmalarının indexlerde kolay taranmasının ve hızlı atıf almalarının önü açıldı.
Doç. Dr. Tahsin Koçyiğit editörlüğü ve Öğretim Üyesi Dr. Hakan TEMİR ile Arş. Gör. Ali TEKKOYUN’un yardımcı editörlüğünde yayın hayatına devam eden dergi, 2021 yılında siyerin önemli konularını işlemeye devam edecek.
Siyer Dergisi
Siyer Dergisi, “Modern Dönemde Müslüman Olmak” kapağıyla 17. sayısını çıkardı. Bu sayı ile 2016’da yayın hayatına atılan dergi, 5. yaşına girmiş bulunuyor. 144 sayfalık orta boy bir kitap formatına ulaşan hacmi ile yeni sayı hem içerik hem tasarım açısından bundan sonraki ikinci 5 yılda daha iddialı bir çıkış yapacağının sinyallerini veriyor.
Yeni sayıda, önceki sayılarda olduğu gibi ele alınan dosya konusu çeşitli yönleriyle, alanın uzmanı kıdemli kalemler ile genç araştırmacı yeni kalemleri buluşturmuş görünüyor.
Ülkemiz fikir dünyasının yaklaşık 50 yıllık sürecini yakından takip eden alanın usta isimlerinden Abdurrahman Arslan ile yapılan röportaj dikkat çekici görünüyor. “Müslümanlar artık nefs-i müdafaa konumundan çıkıp teklifi bir inşayı da içeren bir konuma gelmelidir.” manşetiyle başlayan röportajda Abdurrahman Arslan, “modern zamanlar” ifadesinden neyi anlamamız gerektiğine dair meselenin felsefi ve kavramsal çerçevesini tarifle konuya giriş yapıyor. İlerleyen sayfalarda ise modernitenin tarihsel sürecine değinerek günümüze doğru geliyor. Post-modern söylemlerin, modernitenin ürettiği başka bir versiyon olduğuna vurgu yapan Arslan, Müslüman dünyaya ne modern ne de post-modern söylemlerin bir hayır getirmeyeceğinin altını kalın çizgilerle çiziyor. Bununla birlikte Müslümanlar, bu günlerini ve daha da önemlisi geleceklerini modernitenin elinden kurtarmak istiyorlarsa yapmaları gereken şey pasif, savunmacı ve nesnel bir konumdan sıyrılıp aktif, teklifi ve inşai bir yapılanma sürecine geçmektir. Bu tespit, röportajın pek çok yerinde öne çıkan vurgular arasında yer almakta. Röportaj, son derece derin akademik analizleri içermesine rağmen Ahmet Mercan’ın usta soruları ile Abdurrahman Arslan’ın doğal, içten ve samimi üslubu sayesinde hasbihal tadında bir söyleşiye dönüşmüş görünüyor.
İlahiyatçı-sosyolog Erol Erdoğan ile yapılan ikinci röportaj da derginin bu sayısına zenginlik katan diğer bir söyleşi olmuş. “Bir inancı kendi ruhuna uygun olmayan formlarda yaşamak, yıpratıcı ve yeni kuşaklara sahih biçimde aktarımı için risklidir.” manşeti bile tek başına modernite karşısındaki günümüz Müslümanlarının sıkıntılı durumunu gözler önüne sermeye yetiyor sanki. Erdoğan bu söyleşisinde, özellikle modernitenin “bencil birey”ine karşı “fedakâr cemaatçiliği” öncelleme eğilimindeki toplumcu yaklaşımların bir nevi tersten bir moderniteyi doğurma tehlikesine vurgu yapıyor. “Çağa uyma” ile “çağa uyum sağlama” arasındaki önemli eşiği Müslümanların ancak İslâm’ın her dem taze kalabilme, her zaman kendini yenileyebilme kapasitesinin imkânlarından elde edilecek yeni reçeteler ile aşabileceklerini ifade ediyor.
Her biri başlı başına müstakil bir kitap konusu olabilecek derinlikteki meselelerin, bir derginin sınırlı sayfalarına sığdırılması elbette güç bir iştir. Her şeye rağmen Siyer Dergisi bu yeni sayısında birbirinden usta kalemlerin değerli analizlerinin yer aldığı metinlerle bu işin üstesinden gelmiş gibi duruyor. Şüphesiz bunda Özcan Hıdır, Kasım Küçükalp, Âdem Apak, Muhammed Emin Yıldırım, Temel Hazıroğlu, Abdulaziz Tantik, Mehmet Soysaldı, Cihan Aktaş, Mehmet Evkuran, Yıldız Ramazanoğlu, Necdet Subaşı, Muhammed Enes Kala, Mustafa Tekin gibi alanın uzmanı usta kalemlerin katkılarının büyük bir payı var.
144 sayfa ile şekil/suret olarak standart dergi ebatlarını zorlayan Siyer Dergisi, içerik/sîret olarak da dergicilik dünyasının yaşadığı daralma ve kayıplar döneminde yeni bir ses ve nefes olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Siyer Çocuk Dergisi
Keyifli hikâyeleri, bulmacaları, ilginç keşifleriyle sizinle beraber büyümeye devam eden Siyer Çocuk Dergisi 5 yaşına girdi!
Tasarımı tamamen değişen Siyer Çocuk Dergisine yepyeni bölümler eklendi. Derginin sevilen karakterleri Kusva, Medine Şekercisi Salih Amca, Nesibe Nine ve Rehberimiz Esma, keyifli hikâyeleriyle yeni sayılarda da sizinle olmaya devam ederken Sağlık Kâşifi Lokman, Gezgin gibi birbirinden eğlenceli karakterler de yeni sayıda sizlere “Merhaba!” diyor. Uzay Keşif Günlüğü, Kelime Koleksiyonu, Tohum Serüveni gibi yepyeni bölümler de artık Siyer Çocuk Dergisi’nde! Çocukların dünyasına hitap eden çizgileri, iç ısıtan hikâyeleri, bilmeceleri ve öğretici deneyleri ile Siyer Çocuk Dergisi 5. yılında da dopdolu bir içerikle çocukların dünyasına misafir olmaya geliyor.
Çocukların yanı sıra ebeveynleri de unutmayan Siyer Çocuk Dergisi “mutlu aile köşesi” bölümü ile ebeveynlerin de istifade ettiği bir dergi olmayı hedefliyor.
SİYER DERGİ GRUBU
İrtibat ve Detaylı Bilgi İçin: 0212 550 0 571
Whatsapp Abone Hattı: 0531 660 50 18
www.siyerdergisi.com