Siyer Dergisi 33. sayısında dosya konusu olarak “İslâm ‘Müslümanlar’ Eliyle Tüketiliyor mu? Öz Eleştiri” mottosuyla son derece büyük ve ağır bir kavramı çeşitli yönleriyle ele alıyor.
Eleştiri, bir olgu olarak, bir sistem ve usul olarak, bir değerlendirme ölçütü olarak öne çıkartılarak saklı kalma huyuna sahip birçok hastalığı açığa çıkarmak açısından da gerekliliğini izhar eden bir yaklaşımdır.
Yaşadığımız dünya ve bu dünyanın inşa ettiği yaşam pratiğinin insana kazandırdığı huylar ve alışkanlıklar ile yüzleşmenin kaçınılmaz bir sonucu eleştiridir. Kirlenerek varlık kazandığımız bir dünyada eleştiriye tutunarak arınmaya yönelmek insana verilen en güzel hasletlerden biridir.
Kişisel tarihimizin ve düşünsel serüvenimizin hal-i pürmelâli eleştiri sayesinde sağlıklı ve sıhhatli bir zemine taşınması mümkün olacaktır. Toplumsal adaletin ve barışın ikamesi ise eleştiri usulünü kazanarak sağlamak makul bir zemine sahip olacaktır. Her siyasal iktidarın iktidarı kendi lehine kullanmamasını sağlama konusunda da eleştiri önemli bir merkeziyete sahiptir.
İşte bu sayımızda bir nebze olsun öz eleştiri nasıl olur/olmalıdır? gibi birtakım sorulara kıymetli yazarlarımızın birbirinden değerli yorumları üzerinden cevaplar bulmaya çalıştık.
Bu sayımıza verdiği röportajlar ile katkı sağlayan değerli Prof. Dr. Recep Şentürk ve Temel Hazıroğlu hocalarımıza ve kıymetli yazarlarımıza teşekkürü bir borç biliriz.
Daha Fazla Bilgi İçin:
www.siyerdergisi.com
siyerdergisi@hotmail.com