Hassan bin Sabit Sinema Akademisi’nin bu haftaki konuğu Türk sinemasının önemli isimlerinden birisi olan yönetmen Mesut Uçakan idi. ‘’Türkiye Sinemasında İdeoloji’’ başlıklı seminerde konuşan Mesut Uçakan, Türkiye sinemasının geçirdiği ideolojik süreçleri ve ideolojinin sinemaya etkisini yılların vermiş olduğu bir tecrübeyle ustaca masaya yatırdı.
Uçakan, 70’li yılların Türkiye’sinde sağcı ve solcu grupların kendi ideolojik fikirlerini yansıttığı bir sinema anlayışlarının bulunduğunu ve bunlardan bazılarının ise o dönemde meydana gelen önemli olayları körüklediğini söyledi. Kendisinin o dönemlerde Milli Türk Talebe Birliği sinema kulübü içerisinde yer aldığını ve orada yetiştiğini belirten Uçakan, bu yapının dönemin Türkiye’sinin kültür ortamını şekillendiren önemli bir yer olduğunu belirtti. Lise yıllarında İslamı yaşamak ve yaşatmak gayreti içersinde olduğunu önemle vurgulayan Uçakan, kendisine ciddi teklifler gelmesine rağmen İslami değerlere aykırı bir film çekmeyeceğini, bu konuda hassas davranacağını söyledi.Uçakan, bugün Türkiye toplumunun, sinemanın kendisine dikte edebileceği en ufak bir şeyi dahi kabullenmediğini söyleyerek bu amaçla çekilen filmlerin kaliteli bile olsa beklentileri karşılamadığını vurguladı. Günümüz Türkiye sinemasını fotoğraflarken iki ayrı renk ile karşılaşıldığını belirten Uçakan, bunların ‘Bağımsız Sinema ve Ticari Sinema’ olarak şekillendiği söyledi. Ticari sinemanın kendine özgü karakteristik bir yapısı olduğunu, seyirci çekebilmek için gerilim, aşk ve komedi sahnelerinin oluşturulduğunu sözlerine ekledi.
Yılların vermiş olduğu engin sinema tecrübesini yaşadığı önemli olaylarla zenginleştirerek katılımcılarla paylaşan Muhterem büyüğümüz Mesut Uçakan, seminer sonunda katılımcılardan kendisine çokça dua etmelerini isteyerek sözlerini tamamladı.