Seyrüsülûk Bir Şehâdet Arayışı mıdır?
Tasavvufi terbiyeyi ifade eden seyrüsülûkun bir şehadet arayışı olup olmadığına dair soruyu cevaplayabileceğimiz farklı perspektifler mevcuttur. Bu perspektiflerin ilk öbeği bir ilim dalı…
Paylaş
Şehit ve Şahit İlişkisi
Türkçedeki şehit ve şahit sözcükleri, Arapça kökenli olup her ikisi de şehâdet (şühûd) mastarından türemiş isimdir. [1] Şahid ism-i fâil, şehîd ise mübalağa ism-i fâil olmakla birlikte ism-i…
Paylaş
Şahitlik ve İhsân
Şahitlik ve ihsân, iki merkezî kavram. Bilmeyi, uyanıklığı, farkındalığı ve zindeliği ifade eden iki mühim kelime.Sözlükte “hazır bulunmak, haber vermek, bilmek, gözlemek, görmek”…
Paylaş
İnsanın Müşahitliği (Afak)
Allah Teâlâ, insanı işitme ve görme özellikleri ile donatmış, bu özelliklerinin de onun sorumlu tutulmasının bir gerekçesi olduğunu haber vermiştir: “İnsanın üzerinden öyle uzun bir zaman…
Paylaş
Hz. Peygamber’in (sas) Şahitliği
Sözlükte, “haber vermek, hazır bulunmak, gözle görmek, bilmek ve şahit olmak” manalarına gelen şehâdet kelimesinden türeyen şahit kelimesi, fıkhî bir terim olarak “Bir kimsenin başkası…
Paylaş
Bir Kur’ân Istılahı Olarak Şehâdet ve Çağrıştırdıkları
“Şehâdet” kavramı, hukuki bir davada adâleti sağlayan delil; vakıanın hakikatini ortaya çıkaran karinedir. Kur’ân’daki kullanımları da kavramın bu temel niteliği ile bağlantılıdır. Kur’ân’da…
Paylaş
En Yüce Şahit
Yüce Allah’ın en güzel isimlerinden biri de eş-Şehîd ismidir. Her şeye benzersiz bir biçimde mükemmel şahit olan anlamına gelir. Yüce Allah kendisinden hiçbir şey saklanamayan şahittir.…
Paylaş
İnsan En Çok Kendine Şahittir
Belki de insanlık tarihinin en başından beri insanın en çok kafa yorduğu konulardan biri kendisi. Felsefeyle meşgul olanlar, hakîmler insanı anlamaya, anlamlandırmaya çalışmış, bu noktada…
Paylaş
Hadislerde Şahitlik
Sözlükte “hazır bulunmak, haber vermek, bilmek, gözlemek, görmek” anlamlarındaki şehâdet kökünden türeyen şahid kelimesi, bir olaya veya duruma tanık olan veya tanıklık eden kişiyi ifade eder.…
Paylaş
Yaratılmışların Şahitliği
Sözlükte “hazır bulunmak, haber vermek, bilmek, gözlemek, görmek” gibi anlamlara gelen şehâdet kökünden türeyen şâhid, kelimesi, yemin, ikrar, kelime-i tevhid, Allah yolunda öldürülmek (şehîd)…
Paylaş